Consiliul Local al Municipiului Buzău a aprobat bugetul local de venituri și cheltuieli pe 2023

Politic

Din 2016 veniturile bugetate au crescut constant, astfel dacă în 2016, acestea au fost de 44 de milioane de euro, în 2021 ajunseseră la 60 de milioane de euro, iar în 2022 la 63 de milioane de euro.

Pentru 2023 se prognozeaza venituri de 66 de milioane de euro, atenție, fără finanțările de la Uniunea Europeană sau din credite. Cu toate finanțările la care avem acces, anul acesta estimăm venituri de 171 de milioane de euro, pe care să le cheltuim în proporție de 66% (113 milioane de euro) pentru investiții și 34% (58 de milioane de euro) pentru funcționare.

Ce se propune să se faca la capitolul investiții, în 2023:

– în primul rând, finalizarea tuturor lucrărilor începute: Bulevardul Unirii, Piața Daciei, Strada Transilvaniei, Bulevardul Industriilor, Bulevardul Republicii și Strada 1 Decembrie 1918, sistemul inteligent de management al traficului, înlocuirea actualului sistem de iluminat public, cu un sistem de iluminat pe bază de leduri, Colegiul Național ,,Mihai Eminescu”, zona Bazar, ca viitor sediu al Primăriei Buzău și noul parc de 7,4 hectare din prelungirea Parcului Tineretului.

Iată cele mai importante lucrări noi ce vor putea începe în 2023, în orașul nostru, dacă nu vor interveni altfel de probleme:

1. Reabilitarea a 14 străzi prin programul ,,Anghel Saligny”: Bulevardul Nicolae Bălcescu (tronson Unirii până la Bulevardul Nicolae Titulescu), Bulevardul Nicolae Titulescu, Strada Drăgăicii, Șoseaua București (fostă Spătaru), Bulevardul Mareșal Alexandru Averescu, Bulevardul Stadionului, Intrarea Cosmin, Intrarea Transilvaniei, Strada Penteleu, Strada Turdei, Strada Crinului, Strada Răscoalei 1907, Strada Heliade Rădulescu, Strada Clujului.

2. Începerea lucrărilor de înlocuire a rețelelor de apă sau canalizare deteriorate, pe 43 de străzi, de către Compania de Apă, pe fonduri europene.

3. Începerea lucrărilor de renovare a 40 de blocuri, pe bani obținuți prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

4. Începerea lucrărilor de consolidare, restaurare și punere în valoare a Complexului hipic ,,Alexandru Marghiloman” – Casa de oaspeți, grajduri și amenajare teren și piste.

5. Începerea lucrărilor la Centrul intermodal de transport al Municipiului Buzău, integrat cu sistem Park and Ride, pe Calea Eroilor.

6. Continuarea lucrărilor de infrastructură rutieră, pietonală și amenajare spații verzi pe străzile Independenței, Crizantemelor, în cartierul Dorobanți 2, în cartierul Broșteni și în zona Clubului Polițistilor.

7. Începerea lucrărilor la Cimitirul Municipal din Micro 14.

8. Începerea lucrărilor de reabilitare și modernizare a Cinematografului Dacia.

9. Începerea lucrărilor de reabilitare a construcției ,,Casa Grădinarului” din Parcul Marghiloman și integrarea acesteia într-un centru educațional în aer liber.

10. Finalizarea construirii și modernizării tuturor adăposturilor din stațiile de autobuz.

Prin acest buget din 2023 vom demara, la nivelul studiilor sau proiectelor tehnice, multe alte lucrări foarte importante pentru viitorul orașului nostru.

Astfel finanțăm:

1. – Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Complexul de Sănătate – Spitalul Municipal;

2. – Studiu de fezabilitate (SF) și Proiect Tehnic (PT) pentru un Campus de învățământ dual și tehnic superior;

3. – Proiect Tehnic (PT), parcări supraterane de-a lungul Bulevardului Unirii;

4. – Plan Urbanistic Zonal (PUZ) , în zona de nord a orașului (pe ,,centura de est”) pentru realizarea unei baze sportive, pe circa 6 hectare, ce va cuprinde: un bazin olimpic, o sală a sporturilor de 4000 de locuri și un complex de 12 terenuri de tenis de câmp;

5. – Studiu de Fezabilitate (SF) pentru construirea unui complex expozițional la Drăgaică, prin punerea în valoare și a unei suprafețe de teren din apropiere, de circa 7000 de metri pătrați, proprietatea municipiului aflată în zonă;

6. – Studiu de Fezabilitate și Proiectul Tehnic pentru regenerarea Pădurii Urbane Crâng, valorificarea patrimoniului natural al Municipiului Buzău;

7. – Studiu de Fezabilitate pentru producerea de energie verde, prin construirea unui parc de panouri fotovoltaice;

8. – Studiu de Fezabilitate pentru realizarea Centurii (orbital) de 24 km, ce va înconjura Municipiul Buzău;

9. – Studiu de Fezabilitate pentru realizarea unui Centru de recreere tip Aquaparc, în actuala zonă a Ștrandului;

10. – Studiu de Fezabilitate pentru construirea unei Filarmonici și a unui Teatru, în Parcul Marghiloman, la coada lacului.

Ar mai fi de menționat că a fost prins în acest buget inclusiv achiziția a 5 ambulanțe noi, complet echipate, pe care să le punem la dispoziția serviciului Serviciului de Ambulanță Județean Buzău, care în acest moment se bazează aproape în întregime pe ambulanțe foarte vechi.

Acest buget aprobat va continua să finanțeze toate proiectele ce se derulează în domeniile educației, culturii și sportului, astfel încât Buzăul să se dezvolte cât mai echilibrat.

Toate masurile se înscriu în proiectul de ,,atingere” a viziunii de dezvoltare a orașului nostru, respectiv ,,Buzăul – oraș magnet până în 2030″, prin punerea în practică a misiunii declarate: ,,Buzăul să obțină atât de multă atractivitate și competitivitate pentru locuitorii săi, pentru investitori și pentru vizitatori, astfel încât să devină unul din cele mai importante orașe din România”.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook , Instagram YouTube , TikTok , Twitter .