Spitalul Județean de Urgență Buzău anunță înființarea Compartimentului de Neurochirurgie, structură destinată, în primul rând, tratării pacienților cu accident vascular cerebral (AVC) și a pacienților cu politraumă, din accidente rutiere.
Noul Compartiment de Neurochirugie se află în cadrul secției de Chirurgie Generală și are în structură 5 paturi. În prezent, compartimentul funcționează cu doi medici care au fost încadrați luna trecută, în urma unui concurs organizat de Spitalul Județean Buzău. Este vorba despre dr. Ana Maria Ene, medic specialist neurochirurg, o tânără născută în Buzău care a efectuat rezidențiatul la Spitalul Universitar și a dorit să profeseze la Buzău, și dr. Ștefan Rotărescu Anișor, tot buzoian, medic specialist care a efectuat rezidențiatul la un spital din București.
Cei doi medici oferă consultații de specialitate pacienților care ajung la Unitatea de Primiri Urgențe, însă, din luna septembrie, vor intra și în sala de operație. Spațiul în care funcționează noul compartiment este în curs de amenajare și va fi gata în toamnă, când la Spitalul Județean de Urgență este așteptat să mai vină încă un specialist, un medic primar neurochirurg care, în prezent, lucrează la Spitalul Universitar din Capitală.
Claudiu Damian, manager S.J.U. Buzău:„Compartimentul de Neurochirurgie a fost visul meu imediat după ce am venit la Spitalul Județean, pentru a preîntâmpina multe probleme, pentru a veni în sprijinul pacienților care, de fiecare dată, erau nevoiți să aștepte intervale de timp destul de mari pentru a fi transferați sau doar pentru un consult.
Sunt bucuros că am obţinut aprobarea după multe lupte, la sfârşitul anului 2023, dar, din păcate, nu am avut medici, am scos la concurs şi nu s-a înscris nimeni, iar bucuria mare a fost că doi tineri buzoieni, specialişti, au venit şi au considerat că vor să vină la SJU, ca atare, din 10 iulie au fost medicii noştri. Avem acest compartiment cu 5 paturi, un compartiment de început, se regăseşte în cadrul Secţiei de Chirurgie şi deja paturile sunt pline, avem cinci pacienţi pe Neurochirurgie, iar aportul dânşilor a fost semnificativ, s-a văzut din prima zi, au fost două hemoragii, două s-au putut transfera şi unul a rămas în spital.
Suntem în stadiul în care am început amenajările pentru a face o sală de operaţie pentru Neurochirurgie, la acest moment se fac doar consulturi, interpretări. Cu 1 septembrie se transferă de la Spitalul Universitar un medic primar cu experienţă de peste 25 de ani care va ajuta echipa tânără pentru operaţiile chirurgicale. Mi-am dorit ca pentru pacienţii care vin cu traumatisme din accidente rutiere să se intervină în cel mai scurt timp, pentru a li se salva viaţa şi o să putem face asta începând cu jumătatea lunii septembrie, să avem propria sală de operaţii în SJU. În mare parte avem aparatură, instrumentarul este aparte, mai avem nevoie de câteva componente, deja sunt date în achiziţie şi, aşa cum am spus, vom face operaţii de neurochirurgie. Un plus valoare va fi că o să avem un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, vom avea un ambulatoriu de Neurochirurgie. La nivelul judeţului sunt câteva colaborări firave cu neurochirurgi din Capitală care vin o dată la două săptămâni în Buzău, dar la noi va fi în permanenţă un medic care va putea interpreta RMN-uri pacienţilor şi se va decide dacă vor urma să fie operaţi sau nu, fără costuri, doar pe bază de asigurare medicală.
Înființarea unei secții de Neurochirurgie la Buzău reprezintă o necesitate și o mare realizare pentru buzoieni și pentru Spitalul Județean, în condițiile în care aici ajung victimele accidentelor rutiere, care au nevoie de intervenții în regim de urgență, în contextul în care pe DN 2 E85, care tranzitează județul, se petrec frecvent astfel de evenimente.”
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .