Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău a aniversat 50 ani de la înfiinţare

Social

Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău a aniversat, joi, 50 ani de la înfiinţare, printr-un eveniment găzduit de Sala Mare a Consiliului Judeţean Buzau, la care au fost prezenţi reprezentanţi ai administraţiei locale şi specialişti în medicină, printre care şi şeful departamentului Chirurgie Generală din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, prof. univ. dr. Mircea Beuran.

”Un moment aniversar este uneori exact ceea ce avem nevoie pentru a realiza progresele pe care le-am făcut și pentru a aprecia ce avem. Așa am simțit astăzi, când, înconjurat de echipa de management a SJU, de medici, personal medical, dar și de personalul administrativ, am realizat puterea unei echipe care a înțeles că sănătatea este o prioritate.

La SJU Buzău s-au făcut progrese importante, am implementat proiecte esențiale pentru îmbunătățirea condițiilor oferite pacienților, dar și pentru diagnosticarea corectă, am trecut împreună prin situații de urgență ca pandemia, iar astăzi am aniversat tot împreună.

Sunt recunoscător pentru întreaga echipă cu care am colaborat timp de mai mult de 15 ani ca vicepreședinte sau președinte al Consiliului Județean Buzău.

Felicitări tuturor și mult succes în continuare pentru a duce Spitalul Județean Buzău la cele mai înalte standarde!” a declarat preşedintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

„Aniversăm astăzi 50 de ani de medicină şi dăruire la SJU, 50 de ani în care contribuţia fiecăruia dintre noi a reprezentat un pas spre o unitate spitalicească la standardele pe care ni le dorim. Ştim că mai sunt multe de realizat atât material cât şi uman, dar vă asigurăm că nu ne oprim şi încercăm să mergem către perfecţiune în acest domeniul în care nu avem voie să greşim…”, a transmis managerul SJU Buzau, Claudiu Damian.

Profesorul Mircea Beuran, care este şi preşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale, a vorbit despre strânsa legătură dintre avansul înregistrat în domeniul chirurgiei şi judeţul Buzău, arătând că la această unitate medicală a fost de mai multe decenii un centru în care au lucrat specialişti „luminaţi” în domeniul chirurgie de urgenţă şi traumatologiei.

„Relaţia mea cu Buzăul este veche, din anul 1994. Atunci când eram director în Ministerul Sănătăţii într-un program al Băncii Mondiale erau mai multe judeţe, centre pe anumite tipuri de dezvoltare în sistemul medical … Un început în domeniul chirurgiei de urgenţă şi al traumatologiei s-a născut aici. Asta arată că peste tot în ţara aceasta sunt oameni luminaţi care nu au abandonat atât să se intruiască, cât şi să împingă ceea ce cunosc mai departe. Aşa cum am văzut logoul acestei întâlniri, ‘Medicină şi dăruire’, vreau să amintesc că trebuie să ştim cu toţii istoria ca să nu pierdem geografia”, a afirmat prof. univ. dr. Mircea Beuran.

Evenimentul a fost marcat de dezvelirea unei plăci comemorative dedicate perioadei de 50 de ani de funcţionare a SJU, prin care a fost adus un „Omagiu celor care prin muncă, profesionalism şi înţelegere umană au asigurat şi asigură continuitatea unităţii medicale în slujba comunităţii”.

Istoricul medicinei din judeţ este unul vast, iar primele informaţii apar în secolul al XVIII-a. La 1792, Mina Minculeasa înfiinţează la Buzău Spitalul Gârlaşi, al treilea din Muntenia după Colţea (1702) şi Pantelimon (1750). Din anul 1865 Spitalul Gârlaşi începe să funcţioneze regulat în casele lui Costache Musceleanu de pe strada Plevnei, iar primăria înfiinţează în acelaşi an Comitetul sanitar compus dintr-un medic, un vaccinator şi două moaşe. La 1841 oraşul avea un doctor, iar în 1842 îşi începe activitatea prima moaşă comunală autorizată. La 1853 sunt consemnaţi bărbierii autorizaţi care execută operaţii de mică chirurgie, iar la 1858 ia fiinţă prima farmacie a lui Ioseph Thois sub numele „La Sfânta Cruce”, se arată într-o informare a SJU.

La 1864 se înfiinţează Consiliul de igienă şi salubritate publică, iar şase ani mai târziu se înfiinţează Spitalul Judeţean care funcţionează în casele Ecaterina Vernescu – Chirculescu apoi la Spitalul Gârlaşi cu 6 paturi. În anul 1872, Spitalul Judeţean se mută în casele Persescu. În anul 1895, Prefectura începe construirea noului local al Spitalului „I.C. Brătianu” Buzău, inaugurat la 14 aprilie 1896.

În anul 1880 Adolf Weber înfiinţează farmacia „La vulturul alb” al cărei proprietar devine din 1911 Gerota, care în 1923 închiriază lui Lazăr Costinescu. După 1930 aici este localul farmaciei „Crucea albă”.

Pe 8 decembrie 1907 este inaugurat noul local al Spitalului „Mina Minculeasa” (Gârlaşi). În anul 1909, buzoianul Dumitru Vernescu este primul medic român care a folosit serul doctorului Jean Nicolaidi din Paris în tratarea formelor grave de pelagră, premieră mondială la acea vreme.

În 1949 se înfiinţează la Buzău Şcoala sanitară, iar în anul 1961 s-a construit Policlinica orăşenească pe strada 23 August (N. Titulescu).

În luna februarie 1973 demarează lucrările la Spitalul Judeţean din cartierul Micro XIV, care se inaugurează în luna aprilie 1974, cu 714 paturi. De atunci spitalul a evoluat prin diversificarea specializărilor medicale, a creşterii numărului de paturi, a achiziţionării de aparatură medicală. Vechile locaţii ale spitalelor „Gârlaşi” şi „I.C. Brătianu” Buzău au devenit secţii exterioare.

Consiliul Judeţean Buzau a obţinut finanţare europeană pentru reabilitarea fostului spital „I.C. Brătianu”, care a devenit în 2022 Centrul Muzeal „I.C. Brătianu”. Imobilul a fost transformat într-o unitate de cultură, care funcţionează ca secţie exterioară a Muzeului Judeţean Buzău. Noul obiectiv dispune de săli care găzduiesc expoziţii şi alte activităţi culturale. 

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook , Instagram YouTube , TikTok , Twitter .