Primăria Municipiului Buzău a inaugurat un Centru intermodal de transport integrat cu sistem park-and-ride

Social

Primăria Municipiului Buzău a inaugurat un Centru intermodal de transport integrat cu sistem park-and-ride, amenajat pe o suprafaţă de 2 hectare, în valoare de peste 3,6 milioane euro, sumă atrasă din fonduri europene, din care călătorii vor putea folosi autobuze electrice de transport în comun ce le vor înlocui treptat pe cele de tip diesel.

Centrul intermodal dispune de o sală de aşteptare pentru călători dotată cu panouri informative, automate pentru tichete de călătorie, toalete, televizor de diagonală mare, o zonă de informare privind programul mijloacelor de transport, birouri administrative, o zonă de luat masa şi una pentru bagaje. În exterior a fost amenajată o altă zonă de aşteptare, staţii de încărcare pentru autobuzele electrice şi parcări pentru cetăţenii din afara municipiului.

„Astăzi am finalizat ultimul proiect din Programul 2020-2027 pe mobilitate urbană durabilă, integrat cu celelalte proiecte. Primăria Municipiului Buzău a gândit aceste proiecte privind facilitarea transportului public şi reducerea emisiilor de CO2 integrat. Intermodalitatea înseamnă posibilitatea ca atunci când utilizezi un mijloc de transport să nu ai diferenţe de timp între un mijloc de transport şi altele pe care le utilizezi pentru a ajunge din punctul A în punctul B. Pe de o parte centrul va prelua trasee din transportul judeţean care nu sunt acoperite de operatorul nostru şi interjudeţean şi pe de altă, în ideea de a decongestiona rutele publice din municipiu, cetăţeanul care vine din afară cu autovehicul propriu să lase aici maşina şi să se urce într-un mijloc de transport, ne dorim doar electric şi să poată ajungă în celelalte zone din oraş”, a precizat şeful Biroului Implementare Fonduri Europene din cadrul Primăriei Buzău, Luminiţa Colţeanu.

Potrivit conducerii administraţiei locale, treptat întreaga flotă a mijloacelor de transport în comun va fi înlocuită de autobuze şi microbuze electrice iar centrul intermodal ar urma să comunice cu o staţie de tren.

„Autobuzele diesel le tăiem, le vom înlocui cu autobuzele electrice. Totodată avem în vedere o haltă aici, măcar pentru cei care folosesc trenul Nehoiaşu, de pe Valea Buzăului, pentru un intermodal complet, astfel încât trenurile personale să poată opri în această haltă şi de aici oamenii să urce în autobuze, să folosească biciclete şi să meargă în oraş”, a declarat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

Centrul intermodal aflat la ieşirea din municipiul Buzău spre Ploieşti, va prelua o parte din transportul judeţean şi interjudeţean.

„Ne dorim să scăpăm de autobuzele care tranzitează municipiul Buzău, să vină aici într-un loc. Din programul judeţean, autobuzele care vin din zona Năeni, Săhăteni, Pietroasele, Ulmeni să parcheze aici, apoi cetăţenii se vor urca în autobuzele TransBus şi vor merge unde vor avea nevoie în municipiu. Etapa a doua, cetăţenii care vin din zona Glodeanu Sărat, Mihăileşti, Glodeanu Siliştea, C.A.Rosetti să vină tot aici…”, a transmis vicepreşedintele CJ Buzău, Adrian Petre, cu ocazia inaugurării obiectivului de investiţii. 

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook , Instagram YouTube , TikTok , Twitter .