„Ţinutul Buzăului”, validat ca Geoparc Internaţional UNESCO

Social

” Ţinutul Buzăului” a obţinut astăzi validarea oficială ca Geoparc Internaţional UNESCO, fiind astfel recunoscut drept teritoriu cu valori naturale şi culturale de importanţă globală.

Membrii Biroului Executiv al UNESCO, reunit la Paris, au votat favorabil includerea” Ţinutului Buzăului”/ „Buzău Land” în clubul select al geoparcurilor internaţionale. Din cele 16 geoparcuri aspirante la titlu de Geoparc Internaţional UNESCO, doar 8 au fost validate, printre care şi” Ţinutul Buzăului”, numărul total al geoparcurilor ajungând astăzi la 177 din 46 de ţări.

„Ţinutul Buzăului”, cu cele 18 comune componente, devine după 16 ani de efort comun Geoparc Internaţional UNESCO, cel mai amplu proiect de dezvoltare locală pentru judeţul Buzău, reprezentativ pentru zona Munteniei şi pentru întreaga Românie.

Vulcanii noroioşi, domurile de sare, focurile vii, trovanţii de la Ulmet, aşezările rupestre şi chihlimbarul de la Colţi sunt printre cele mai renumite atracţii ale acestei regiuni pitoreşti din zona de curbură a Carpaţilor.

„Beneficiile pentru judeţul Buzău sunt însemnate. Comunităţile locale de pe teritoriul geoparcului au acum susţinerea UNESCO în promovarea internaţională şi le este recunoscută la nivel mondial unicitatea elementelor naturale, a tradiţiilor locale şi a valorilor cultural-istorice. Avem convingerea că în următorii 4 ani, până la revalidare, potenţialul uriaş al judeţului Buzău poate fi promovat şi valorificat prin intermediul parteneriatelor locale şi internaţionale, colaborarea cu alte geoparcuri din reţea şi atragerea de finanţări” a declarat Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Odată cu votul de astăzi, ” Ţinutul Buzăului” devine al doilea geoparc din România inclus în Reţeaua Internaţională a Geoparcurilor (GGN), după” Ţara Haţegului”. Lista este compusă din circa 177 de teritorii din 46 de ţări, ale căror situri şi peisaje de valoare internaţională sunt administrate printr-o abordare integrată, ce cuprinde dezvoltarea turistică, educaţia şi conservarea patrimoniului natural şi cultural.

Consiliul Judeţean Buzău, împreună cu Universitatea din Bucureşti, sunt instituţiile care au iniţiat şi coordonat acest proiect de dezvoltare încă din anul 2006. În parteneriat cu Asociaţia” Ţinutul Buzăului” şi alte entităţi, Consiliul Judeţean contribuie la îndeplinirea tuturor obligaţiilor internaţionale, supervizează şi finanţează activităţi de management, cercetare, educaţie, şi promovare a Geoparcului Internaţional UNESCO” Ţinutul Buzăului”.

„Succesul de azi este rodul unei munci de echipă ce reuneşte oameni din administraţia judeţului, mediul academic, asociaţii şi reprezentanţi ai comunităţilor locale. Este recunoaşterea unicităţii zonei şi a muncii tenace, entuziaste şi coerente a celor ce au adaptat un program UNESCO la realităţile din Ţinutul Buzăului. Acum putem spune că România are bazele unei Reţele Naţionale de Geoparcuri UNESCO ce contribuie la întărirea identităţii locale, la dezvoltarea de noi geoparcuri şi la promovarea valorilor naţionale în întreaga lume”, a declarat Lect. Univ. Dr. Alexandru Andrăsanu, Universitatea Bucureşti şi Director Geoparc” Ţara Haţegului”.

* * *
Proces exigent de selecţie

În luna septembrie a anului trecut, Ţinutul Buzăului a fost vizitat de doi evaluatori UNESCO, care au trecut printr-o verificare judicioasă toate elementele obligatorii necesare pentru obţinerea statutului de Geoparc Internaţional. Timp de trei zile, aceştia au evaluat teritoriul, descoperind locurile, oamenii şi valorile locale, verificând cele 101 de criterii, dintre care 99 erau obligatorii.

Statutul de Geoparc Internaţional UNESCO atestă teritoriul respectiv că fiind o zonă în care se depun eforturi considerabile pentru dezvoltarea educaţională, economică şi socio-culturală a comunităţilor, în consens cu protejarea şi dezvoltarea mediului înconjurător.

„Suntem foarte bucuroşi să fim martori la validarea a multe eforturi depuse de mulţi oameni ai locului, atât din administraţia locală, din domeniul non-profit şi profesional, cât şi localnici şi antreprenori care ne-au fost alături şi care au pus umărul la lucru – şi cărora ţinem să le mulţumim. Noul statut ne onorează, dar în acelaşi timp ne obligă să accelerăm procesul de dezvoltare sustenabilă a acestor locuri cu adevărat speciale. Ca echipă, noi vom face tot ce ne stă în putinţă pentru ca toate comunităţile locale din Ţinut să profite la maxim de pe urma acestei oportunităţi”, declară Răzvan-Gabriel Popă, Directorul Executiv Asociaţiei Ţinutul Buzăului, managerul noului Geoparc UNESCO.

„Ţinutul Buzăului” este un teritoriu rural din zona submontană a judeţului Buzău, cu elemente de interes geologic deosebit, care se întinde pe o suprafaţă de peste 1.000 de kilometri pătraţi şi are o populaţie de peste 40.000 de locuitori.

Beneficii: promovare internaţională, impulsionarea turismului şi atragerea de investiţii

Ţinutul Buzăului va beneficia de promovarea UNESCO şi prin Reţeaua Europeană şi Globală a Geoparcurilor, iar noul statut va atrage turişti şi va avea potenţial pentru a convinge antreprenori să investească în turismul alternativ, în agroturism, turism cultural ori de aventură.

Nu în ultimul rând, statutul aduce cu sine atragerea de finanţări şi de investiţii în multe alte domenii de activitate, fiind o ocazie de renaştere economică şi socială a unui teritoriu cu mare potenţial. Buzău Land va deveni o destinaţie turistică importantă pe harta României, devenind astfel o bună ocazie de descoperire a zonei pentru cei care nu o cunosc, iar pentru tinerii plecaţi peste graniţe, de a se întoarce acasă.

Obţinerea acestui statut de Geoparc UNESCO nu este finalul călătoriei: el va trebui menţinut.

La fiecare patru ani, teritoriul va fi reevaluat şi revalidat de către doi specialişti internaţionali, pentru a se verifica progresul în dezvoltarea comunităţilor. „Validarea „Ţinutului Buzăului” ca Geoparc Internaţional UNESCO se constituie în sine ca fundament al unor acţiuni de dezvoltare concrete: investiţii coerente în infrastructura locală, dezvoltarea geoturismului, iniţierea de activităţi educaţionale şi de cercetare, precum şi conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului geologic, natural şi cultural”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Ceremonia oficială de acordare a titlului de Geoparc Internaţional UNESCO pentru” Ţinutul Buzăului” va avea loc online joi, 21 aprilie.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook , Instagram YouTube , TikTok .