În prezent, la Secția Cardiologie activează doi medici care sunt angajați cu contract de muncă, un medic care are contract de colaborare și patru medici rezidenți care efectuează gărzi. Aici sunt tratați pacienți cu afecțiuni cardiovasculare care necesită supraveghere și tratamente complexe, pacienți ce necesită investigații pentru stabilirea diagnosticului și inițierea medicației adecvate.
Conducerea spitalului a făcut demersuri constante de a semnala lipsa acută de medici în specialitatea cardiologie și atragerea de noi medici.
Ec. Claudiu Damian, manager S.J.U. Buzău: „Sunt extrem de bucuros că la Secția Cardiologie activează doi medici tineri, care au dat concurs și sunt angajați pe post. Este vorba despre dr. Roxana Leu-Vezeteu și dr. Andrei-Sebastian Păle, medici specialiști cardiologi, medici tineri, cu potențial, care, alături de dr. Geta Ștefănescu, depun eforturi majore pentru a ajuta pacienții care au nevoie de îngrijiri medicale de specialitate. Le sunt de mare ajutor și cei patru medici rezidenți, (dr. Florentina Roxana Țoc, dr. Laura Georgiana Stamate, dr. Mihai Stoica și dr. Dan Cristian Popescu) care au decis să facă gărzi la Secția Cardiologie și cărora le mulțumesc. Calitatea actului medical și condițiile de îngrijire pentru pacienți reprezintă o prioritate pentru noi.
Secția Cardiologie este una dintre cele mai importante secții ale spitalului, cu un grad de adresabilitate ridicat, iar activitatea medicală este intensă. Această secție dispune de aparatură de ultimă generație: ecograf cu sondă transesofagiană, angiograf, monitoare pentru funcții vitale, bandă pentru efort etc. În plus, medicii nou veniți în spital primesc salarii motivante, li se decontează cheltuielile de cazare, li se oferă și beneficii financiare lunare, și sunt sprijiniți în pregătirea medicală continuă.”
Cu o experiență de peste 30 de ani în domeniul cardiologiei, dr. Geta Ștefănescu activează în cadrul S.J.U. Buzău din anul 1990. Este medic primar cardiolog, foarte bine pregătit, care a condus Secția Cardiologie o bună perioadă de timp. În anul 2019, dr. Geta Ștefănescu a ieșit la pensie dar a continuat activitatea în mediul privat.
Meseria de medic este una care cere sacrificii și devotament. I-au trecut prin mână sute de pacienți, sute de cazuri rezolvate, unele mai grele, altele mai uşor de gestionat, au fost și situații limită, însă a primat salvarea vieții pacientului.
În anul 2022, atunci când Secția Cardiologie a fost în impas, medicul Geta Ștefănescu a acceptat să revină și să ajute pacienții cu probleme cardiace. S-a alăturat și medicul Nadia Oprea, medic primar cardiolog la Spitalul Rm. Sărat, care a venit, prin detașare, la S.J.U. Buzău. Echipa medicală (cei doi medici și personalul medico-sanitar) a făcut eforturi semnificative pentru ca pacienții cu patologie cardiacă să beneficieze de cele mai bune îngrijiri.
Dr. Geta Ștefănescu consideră că o abordare multidisciplinară a pacientului cardiac este esențială pentru obținerea celor mai bune rezultate. Pe lângă empatie, recomandă medicilor la început de drum să trateze pacienții cu blândețe, răbdare și în mod egal, indiferent de categoria socială.
Dr. Roxana Leu-Vezeteu este medic specialist cardiolog și, din anul 2023, a venit să profeseze la Spitalul Județean de Urgență Buzău, la Secția Cardiologie. Dr. Roxana Leu-Vezeteu este din Botoșani și a absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, iar rezidențiatul l-a făcut la Spitalul Colentina. Este un medic tânăr, ambițios, devotat meseriei, care tratează cu seriozitate și atenție cazul fiecărui pacient.
INTERVIU – Dr. Roxana Leu-Vezeteu, medic specialist cardiolog, a acceptat să ne răspundă câtorva întrebări
Ați știut dintoteauna că vreți să urmați medicina? Ce v-a făcut să alegeți această ramură a medicinei?
Dr. Roxana Leu-Vezeteu: „Medicina nu a fost mereu direcția mea, îndrăznesc să spun că a fost o decizie de „ultim semestru” în clasa a XII-a. Ce știam este că doresc să fac ceva pentru oameni, atentă mereu ca ce aleg să nu îmi depășească abilitățile. Deși terminasem liceu de profil matematică-informatică, biologia a fost mereu ceva ce mă fascina. Așa că am spus că dacă meseria este pentru mine, voi lua admiterea pentru această facultate. Cât despre cardiologie, ce poate alege un medic care consideră că a avea grija de inima ta – la propriu și la figurat – este cel mai important?
Când ați început să faceți practică în spital și cum a fost prima experiență?
Dr. Roxana Leu-Vezeteu: „Prima practică a fost la U.P.U. Botoșani, la sfârșitul primului an de facultate. A fost copleșitor, deși singurele tentative pe plan practic au fost cele de asistentă secundară. Era angajant și mi-am dat seama că e nevoie de mulți ani pentru a putea avansa.
Ce vi s-a părut cel mai greu când ați interacționat prima dată cu pacienții?
Dr. Roxana Leu-Vezeteu: „Cel mai dificil este atunci când tu, ca medic, știi că ai resurse limitate și că actul terapeutic poate să aducă ameliorare, creștere de supraviețuire, dar ca în procente, acest act nu este absolut. Uneori, nu putem aprecia cum va evolua un pacient. Și acest tip de veste față de omul care suferă este dificil. Ca o adnotare – la Buzău , efortul de a îngriji un număr foarte mare de pacienți a fost însoțit de numărul și mai mare de aparținători. Nu am reușit mereu să comunic eficient cu ei, neavând fizic timpul necesar.
De ce ați ales S.J.U. Buzău ?
Dr. Roxana Leu-Vezeteu: „Începusem să fac două zile de privat pe lună în oraș, ținând cont că soțul meu s-a născut și a copilărit în Nehoiu. Când am aflat că aici nu există doctori, ni s-a părut realmente nedrept. Noi declarăm că suntem creștini și dorim ca ce facem să ilustreze faptul că Dumnezeu este Cel care ne dă direcție în viață. Și acum considerăm că acest principiu ne-a dat alegerea și că a fost și cel care ne-a susținut-o atunci când nu a fost ușor.
Care sunt principalele atribuții ale unui medic cardiolog?
Dr. Roxana Leu-Vezeteu: „Atribuțiile unui cardiolog sunt cele ale unui medic, în general: consider că medicul este zilnic într-un proces de învățare și că ce nu trebuie să uite este că efectul acestui proces are ca țintă finală binele pacientului. Mereu îmi imaginez că omul din fața mea este părintele cuiva, bunicul cuiva și că eforturile mele trebuie să rămână concentrate în jurul ideei că nu prestez un serviciu, ci tratez o ființă umană. De aceea, este important să rămânem atenți în raport cu acest aspect, astfel încât să găsim echilibrul. Asta implică însă și faptul că medicul este și el om, că are limitele sale și că nu va putea face totul, pentru toți, oricând.
Ce calități ar trebui să aibă un medic cardiolog?
Dr. Roxana Leu-Vezeteu: „Calitățile unui cardiolog derivă din ideile de mai sus. Probabil esențiale sunt pregătirea adecvată, atenția, empatia. Dar aș adăuga și o linie subtilă de autoritate în actul medical, secundară celor 12 ani de pregătire. Sub această imagine de poziționare corectă, medicul își poate face adecvat meseria. Medicul nu răspunde unor cereri, unor așteptări, el generează o strategie pe baza unor cunoștințe pe care el le are.”
Ce îi sfătuiți pe viitorii medici care vor să profeseze pe secția de cardiologie?
Dr. Roxana Leu-Vezeteu: „Nu sunt în măsură să dau sfaturi. Doresc să îmi petrec timpul generând un exemplu.
Cum vedeți în acest moment situația sistemului medical din România? Ce ar trebui îmbunătățit, după părerea dumneavoastră?
Dr. Roxana Leu-Vezeteu: „Este cea mai dificilă întrebare, fiind prea multe direcții de răspuns. Sistemul de sănătate și celelalte sisteme dintr-un stat sunt, în opinia mea, rezultatul și reflexia comunității care alcătuiește acel stat. Însă, aș încerca o ilustrație: „în familiile noastre, ce generează eficiența și stabilitatea?” Sunt importanți doar părinții, doar cei care o conduc? Și de aici să proiectam răspunsuri. Însa dacă e ceva ce mă fascinează real, este impactul educației în orice sistem. Mereu mă gândesc la istoria unor țări precum Japonia, Coreea de Sud. În Japonia, de exemplu, există un cult al muncii care a transformat un arhipelag sărac în resurse într-unul dintre cele mai importante țări din lume, iar în Coreea de Sud, pe același fragment de pământ cu sora ei, în nord, economia a cunoscut o pantă ascendentă incredibilă după o reformă educațională. Aș rezuma deci prin două cuvinte ca soluție pentru sistem: munca și educația.”
Dr. Andrei-Sebastian Păle este medic specialist cardiolog și, de la începutul lunii aprilie 2024, s-a alăturat colectivului Secției Cardiologie. Dr. Andrei-Sebastian Păle este buzoian și a terminat Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, iar rezidențiatul l-a făcut la Spitalul Universitar. În prezent, urmează Cursul de Cardiologie Intervențională la Spitalul Universitar. Este un medic tânăr, implicat și empatic, dornic să evolueze, care s-a integrat deja foarte bine colectivului din secție.
INTERVIU – La rândul său, dr. Andrei-Sebastian Păle, medic specialist cardiolog – a acceptat să ne răspundă câtorva întrebări
Ați știut dintotdeauna că vreți să urmați medicina? Ce v-a făcut să alegeți această ramură a medicinei?
Dr. Andrei-Sebastian Păle: „Nu. Am urmat în timpul liceului profilul matematică-informatică, deoarece îmi doream să urmez o cariera în domeniul IT, dar un eveniment din viața mea a modificat acest lucru și m-a adus pe această cale a domeniului medical – lucru pe care nu am sa îl regret niciodată. De ce am ales cardiologia? Un răspuns greu – așa cum este și specialitatea – cred că acesta este răspunsul. Este o specialitate complexă care în opinia mea are puțin din toate și care oferă atât satisfacții mari cât și dezamăgiri, reușind astfel să păstreze un echilibru… în cazul în care ne ia valul câteodată.”
Când ați început să faceți practică în spital și cum a fost prima experiență?
Dr. Andrei-Sebastian Păle: „(Re)Venirea mea la Spitalul Județean de Urgență Buzău nu este deloc întâmplătoare și fac acest joc de cuvinte deoarece în primul an, în calitate de student la medicină, practica de vară am ales să o fac la Spitalul Județean. Acest lucru s-a întâmplat pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă, sub îndrumarea domnului doctor Victor Ioniță, care, la acel moment, a avut răbdare cu un student de anul I și aș vrea să îi mulțumesc pe această cale. Dinamica din spital și activitatea din secția de terapie intensivă văzută prin ochii de student la acel moment recunosc că m-au ambiționat și m-au făcut să realizez că drumul pe care l-am ales îmi va aduce și satisfacție, dar și momente tensionate.”
Ce vi s-a părut cel mai greu când ați interacționat prima dată cu pacienții?
Dr. Andrei-Sebastian Păle: „Prima interacțiune cu pacientul are loc practic în anul 3 de facultate atunci când se face stagiul de Semiologie medicală, dar, de cele mai multe ori, studentul îi dă un caracter didactic acestei interacțiuni și nu se centrează pe problemă, atenția fiind mai mult focalizată pe procesul de învățare. Adevăratul moment dificil este interacțiunea cu pacientul în calitate de medic – indiferent că vorbim de rezidențial sau specialitate. Atunci când pacientul își pune speranța în actul medical pe care tu, ca medic, îl desfășori și nu trebuie să îl dezamăgești și trebuie să iți focalizezi atenția, nu pe partea teoretica (cum făceai în facultate), ci pe rezolvarea problemei/patologiei și pe înțelegerea pacientului.”
De ce ați ales S.J.U. Buzău?
Dr. Andrei-Sebastian Păle: „În primul rând, acesta este orașul în care eu m-am născut și am copilărit. Pe de altă parte, în timpul rezidențiatului, am avut onoarea să cunosc si să interacționez cu medici exceptionali care si-au pus amprenta pe evoluția mea și ceea ce sunt acum sunt datorită lor – vreau să le mulțumesc pe această cale – se știu ei. Unul dintre ei mi-a povestit la un moment dat cum, după finalizarea secundariatului, (actualul rezidentiat) a fost detașat ca medic în județul Buzău și mi-a spus cât de mult contează în evoluția unui medic să iasă din zona de confort, să îmbrățiseze provocările și să fie pus în situații în care trebuie să ia decizii singur pentru binele pacientului. Am văzut Buzăul ca pe o provocare pe care am acceptat-o și aștept să își pună amprenta pe evoluția mea ca medic.
Care sunt principalele atribuții ale unui medic cardiolog?
Dr. Andrei-Sebastian Păle: „Viziunea de ansamblu, mereu să verifice de două ori și să acționeze o dată și bine – uneori, componenta subită a specialității mele nu prea mai lasă timp de second opinion. Rezistență la stres și o bună relație cu divinitatea sunt alte două calități care pot curma drumul unui caz.”
Ce calități ar trebui să aibă un medic cardiolog?
Dr. Andrei-Sebastian Păle: „UMANITATE, EMPATIE și… urechi bune!
Ce îi sfătuiți pe viitorii medici care vor să profeseze pe secția de cardiologie?
Dr. Andrei-Sebastian Păle: „Le spun că toți acei medici, care le-au fost/le sunt mentori și pe care ei îi privesc cu admirație și le apreciază cunoștințele – au ajuns să fie asa deoarece, la un moment dat în viața lor, au luat decizia de a ieși din zona de confort și au spus Da provocărilor. Mi-ar plăcea să aduc această secție, raportat la situația actuală, cel puțin în punctul în care, tot un medic tânăr, a reușit să o aducă la un moment dat în trecutul recent. Pentru asta am nevoie de colegi care își doresc să iasă din zona de confort și să răspundă unei provocări. Promit să le fiu alături si peste câțiva ani să ne uităm în spate si să spunem „Noi am făcut asta!”
Cum vedeți în acest moment situația sistemului medical din România? Ce ar trebui îmbunătățit după părerea dumneavoastră?
Dr. Andrei Sebastian Păle: „Un sindrom tahicardie-bradicardie! Rezolvare? – Sunt descrise anumite abordări terapeutice interesante la capitolul respectiv în cărțile de specialitate. Suntem cu toții parte integrată a acestui sistem – din acest motiv consider că sistemul actual este vina noastră cum, în egală măsură, este și meritul nostru. Schimbarea în bine o să apară atunci când acest echilibru o să dispară în favoarea meritului.”
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .