Consiliul Judeţean (CJ) Buzău a semnat un contract de finanţare europeană în valoare de 80 de milioane de euro fiind cea mai mare finantare atrasa din fonduri europene

Social

Consiliul Judeţean (CJ) Buzău a semnat un contract de finanţare europeană în valoare de 80 de milioane de euro, sumă echivalentă cu bugetul instituţiei pe un an şi 8 luni, în vederea reabilitării a 30 de kilometri din drumul judeţean DJ203 K, între comunele Vintilă Vodă şi Lopătari.

Investiţia urmăreşte modernizarea tronsonului de 30 kilometri din drumul judeţean DJ203K cuprins între localităţile Podu Muncii, din comuna Vintilă Vodă, şi Plaiul Nucului din comuna Lopătari. Potrivit CJ Buzău, tronsonul face parte din drumul de interes regional DJ 203K cu origine la limita cu judeţul Brăila, care traversează un număr de 12 comune de pe cuprinsul judeţului şi ajunge până în localitatea Nehoiaşu, unde se intersectează cu drumul naţional DN 10 Buzău-Braşov.

„Este unul dintre principalele drumuri care străbat judeţul Buzău, asigurând comunicarea pe cale rutieră din sud-estul pâna în nord-vestul judeţului. Intersectându-se cu drumul european E85 (DN2) în dreptul localităţii Gura Câlnău şi cu autostrada A7 pe raza comunei Vadu Paşii, drumul de interes regional DJ 203K are conectivitate primară la reţeaua TEN-T (Coridorul deTransport Pan-European nr. IX Helsinki – Bucureşti – Alexandroupolis) care asigură comunicarea între provinciile istorice ale ţării: Muntenia, Moldova si Transilvania. Contribuie astfel la reducerea distanţei şi a costurilor de transport între aceste regiuni, asigurând la un nivel superior mobilitatea populaţiei şi a traficului aferent transportului de mărfuri, ceea ce duce nemijlocit la dezvoltarea şi diversificarea activităţilor economice. Acest tronson de drum de interes regional parcurge teritoriul a trei comune reprezentând singura legătură cu municipiul reşedinţă de judeţ şi cu coridorul TEN-T a comunităţilor din cele trei comune (Vintilă Vodă, Mânzăleşti, Lopătari) şi a altor două comune învecinate (Bisoca şi Săruleşti)”, se precizează în proiectul de investiţii.

Joi, în cadrul conferinţei de semnare a contractului de finanţare a proiectului „Stimularea mobilităţii la nivel regional prin modernizarea infrastructurii rutiere de transport pe tronsonul Vintilă Vodă – Plaiul Nucului, judeţul Buzău”, conducerea administraţiei judeţene a anunţat că această investiţie beneficiază de cea mai mare sumă de bani atrasă din fonduri europene.

„80 de milioane de euro, să vă explic în mare ce înseamnă, este bugetul CJ pe un an şi vreo opt luni … Este cea mai mare sumă de bani pe care noi, CJ, o atragem dintr-odată, 80 de milioane de euro, bani europeni, valoarea este mai mare, avem şi cota noastră de cofinanţare de 2%. Este un proiect de o complexitate mare, sunt şi alunecări, în vecinătatea albiei râului Slănic. Este o investiție ce va avea un impact economic remarcabil, asigurând dezvoltarea zonei și punerea în valoare din punct de vedere turistic. Un avantaj important în implementare este că proiectul tehnic a fost deja realizat (tot prin fonduri europene) și că ne aflăm încă de anul trecut în licitație pentru atribuirea contractului de execuție lucrări. Beneficiarii vor fi nu doar locuitorii din Vintilă-Vodă, Mânzălești, Lopătari, ci și turiștii ce vizitează Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului. Printre elementele de noutate, trebuie să menționăm componenta importantă de protecție a mediului (împăduriri, spații verzi), dar și monitorizarea ulterioară a traficului sau auditul de siguranță rutieră. Este un proiect finanțat prin Programul Regional Sud-Est 2021-2027. Mulțumesc întregii echipe a Consiliului Județean Buzău pentru profesionalismul de care a dat dovadă și ADR Sud-Est, reprezentat de domnișoara director Luminița Mihailov, ce ne sunt parteneri de nădejde în atragerea de fonduri europene. „, a declarat preşedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Proiectul respectă cerinţele în materie de protecţie a mediului, printre noutăţile prevăzute regăsindu-se şi obligativitatea administraţiei judeţene de a verifica tonajul autovehiculelor care vor circula pe tronsonul de drum.

„Asistăm la semnarea celui mai mare contract de finanţare nerambursabilă pe Programul Regional Sud-Est 2021-2027. Proiectul este de peste 100 de milioane de euro, din acest cost UE a putut să finanţeze 80 de milioane de euro. Un element de noutate la care a fost deschis domnul preşedinte a fost aplicarea principiului cerut de Uniunea Europeană (UE), zona de conformitate cu protecţia mediului. Proiectul respectă aceste condiţii fie că sunt prevăzute staţii de încărcare electrică pentru transportul electric, fie că sunt prevăzute împăduriri. Mai este un element de noutate, o cerinţă a UE pentru toate drumurile finanţate din fonduri europene şi anume beneficiarul, CJ, este obligat să urmărească traficul pe aceste drumuri, este vorba de obligativitatea de a urmări partea de tonaj pentru că de multe ori transportatorii nu respectă această condiţionalitate”, a precizat directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est (ADR SE), Luminiţa Mihailov.

Pe tronsonul Vintilă – Vodă – Plaiul Nucului, aflat în zona Carpaţilor de Curbură, se află o serie de atracţii turistice de interes, cum ar fi Focul Viu de la Terca (Lopătari), Lacul şi Tabăra de sculptură Meledic, Muntele de sare de la Lopătari, Lacul Mocearu, Grunjul de la Mânzăleşti, peştera 6S de la Mânzăleşti, Muzeul Timpul Omului din Mânzăleşti, schituri şi mănăstiri. Drumul asigură accesul şi spre siturile Natura 2000 din zonă – Penteleu, Siriu şi Bisoca. 

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook , Instagram YouTube , TikTok , Twitter .