BULETIN INFORMATIV privind evenimente şi activităţi din perioada 24-26 iulie 2020

Social

Acţiuni organizate de poliţiştii de la Merei pentru prevenirea delictelor silvice

În data de 24 iulie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei de poliţie rurală Merei, împreună cu jandarmi, au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii faptelor de natură a prejudicia fondul forestier.

Au fost oprite în trafic şi verificate aproximativ 80 de autovehicule, dintre care 7 care transportau material lemnos.

Au fost legitimate şi verificate în trafic 85 de persoane şi au fost aplicate 22 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea prevederilor Legii 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice şi OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Astfel, în noaptea de 24/25 iulie a.c., a fost oprit în trafic pe raza localităţii Merei un autocamion ce transporta lemn de foc specia fag, condus de către un bărbat în vârstă de 41 de ani din Covasna.

În urma verificării documentelor, poliţiştii au stabilit faptul că avizul de însoţire a materialului lemnos prezenta anumite neconcordanţe comparativ cu lemnul transportat în fapt. Astfel, bărbatul a fost sancţionat contravenţional pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.

Valoarea totală a sancţiunilor a fost de peste 9000 de lei. De asemenea, poliţiştii au confiscat în urma acţiunilor 5mc de material lemnos, care a fost predat ocolului silvic.

*

Bănuit de furt calificat identificat de poliţişti

În ziua de 24 iulie a.c, poliţiştii Secţiei de poliţie rurală Grebănu au depistat principalul bănuit de săvârşirea unui furt calificat – un bărbat de 32 de ani din Valea Salciei.

Din cercetările efectuate de poliţişti a rezultat că în noaptea de 23/24 iulie a.c., bărbatul ar fi profitat de faptul că persoana vătămată – un bărbat de 62 de ani din localitatea Valea Salciei, a lăsat neasigurată uşa unei anexe unde depozita mai multe bunuri alimentare. Bănuitul ar fi pătruns în anexă, de unde ar fi sustras mai multe bunuri de aproximativ 300 de lei.

Bunurile au fost găsite de către poliţişti ascunse în apropierea casei persoanei vătămate şi le-au restituit părţii vătămate.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, cercetările fiind continuate de către poliţişti în vederea documentării întregii activităţi infracţionale a bănuitului.

*

Atenţie unde vă lăsaţi bunurile! Poliţiştii au identificat trei minori care au profitat de neatenţia unui buzoian care şi-a lăsat borseta nesupravegheată în parc!

În urma activităţilor desfăşurate de poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Buzău în cazul unui furt de borsetă, au fost depistaţi principalii bănuiţi – trei minori cu vârste de 8, respectiv 9 ani.

Fapta a fost sesizată Poliţiei în ziua de 24 iulie a.c de persoana vătămată – un buzoian de 35 de ani.

Din cercetările efectuate de poliţişti a rezultat că, în ziua respectivă, în timp ce se aflau în parc, bănuiţii ar fi profitat de faptul că bărbatul a lăsat nesupravegheată pe o bancă borseta în care avea un telefon mobil şi suma de 200 lei.

Prejudiciul a fost recuperat integral şi predat persoanei vătămate.

Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt.

*

Depistat şi scos din trafic la timp de poliţiştii rutieri!/ Şofer buzoian arestat pentru infracţiuni la regimul rutier

În data de 24 iulie a.c., poliţiştii buzoieni au reţinut un şofer de 27 de ani din municipiul Buzău pentru infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice.

Tânărul a fost depistat de poliţişti în timp ce conducea pe raza localităţii de domiciliu. În urma verificărilor în bazele de date specifice, poliţiştii au constatat că şoferul avea dreptul de a conduce suspendat. Totodată, acesta a fost testat cu etilotestul iar aparatul a indicat o valoare de 0,77 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Şoferului i-a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendata” şi „conducere pe drumurile publice a unui autovehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării monstrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge”.

Totodată, în data de 25 iulie a.c., faţă de buzoian instanţa a dispus măsura arestării preventive pe o perioadă de 30 zile pentru că acesta ar fi săvârşit în mod repetat abateri grave la regimul circulaţiei.

*

Dosare penale pentru infracţiuni la regimul circulaţiei

În cadrul activităţilor desfăşurate de poliţiştii cu atribuţii pe linie rutieră, în perioada 24 – 26 iulie a.c., au fost demarate cercetări cu privire la 15 infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice.

În nouă situaţii au fost demarate cercetările pentru conducerea unui autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice, fiind vorba despre concentraţii cuprinse între 0,44 mg/l şi 1,39 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Cea mai mare valoare a alcoolemiei – 1,39 mg/l alcool pur în aerul expirat a fost înregistrată în cazul unui bărbat de 52 de ani din Săgeata, care şi-a condus autoturismul pe raza localităţii Vadu Paşii. Şoferul s-a ales cu dosar penal pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice.

Poliţiştii au întocmit alte şase dosare penale după ce au depistat în trafic buzoieni care s-au urcat la volanul autovehiculelor, deşi nu aveau dreptul de a conduce sau aveau dreptul de a conduce suspendat. În cazul a trei dintre şoferii de mai sus, poliţiştii au constatat că, pe lângă faptul că nu aveau drept de a conduce, au şi consumat alcool înainte de a se urca la volan.

*

Nereguli din trafic sancţionate de poliţişti în perioada weekendului

În ultimele 72 de ore a.c., poliţiştii cu atribuţii pe linie rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de supraveghere şi control al traficului rutier, precum şi de prevenire a accidentelor de circulaţie, fiind aplicate în total 563 de sancţiuni contravenţionale.

Pentru că nu au respectat regimul legal de viteză, 280 de conducători auto au fost sancţionaţi de poliţişti, iar 47 dintre ei au predat permisele pentru 90 de zile.

Cea mai mare viteză în localitate- 129 km/h – a fost înregistrată de aparatul radar amplasat în localitatea Gălbinaşi, pe DN2B, la volanul autoturismului fiind depistat un conducător auto în vârstă de 32 de ani, din Vrancea.

Alţi 33 de şoferi au predat permisul pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor aflaţi regulamentar în traversarea drumului şi autovehiculelor ce rulau pe drumul prioritar, pentru efectuarea unor depăşiri neregulamentare, pentru nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului, pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, pentru conducerea autovehiculelor sub influenţa alcoolului, precum şi pentru neprezentarea la Poliţie în termen de 24 de ore de la implicarea într-un eveniment rutier soldat doar cu pagube materiale.

Pe lângă şoferii indisciplinaţi, poliţiştii rutieri au mai sancţionat şi 27 de pietoni care şi-au pus viaţa în pericol prin modul în care au ales să traverseze.

*

Neadaptarea vitezei la condiţiile de drum şi de trafic reprezintă una dintre principalele cauze generatoare de evenimente rutiere! Poliţiştii vă recomandă:

– Adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum şi de trafic!

– Nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare!

– Folosiţi corect luminile, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte!

– Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau alte vehicule!

– Folosiţi centura de siguranţă – vă poate salva viaţa în caz de accident!

– Nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi! Planificaţi-vă în aşa fel călătoriile, încât să nu parcurgeţi într-o zi mai mult de 300 de kilometri.

– Este chiar indicat să opriţi din când în când, pe parcursul traseului, pentru a vă destinde şi a vă reface forţele!

– Acordaţi un plus de atenţie conducerii prin intersecţiile nedirijate, la depăşirea mijloacele de transport în comun sau a altor autovehicule, vitezei cu care rulaţi, pentru a putea în orice moment manevra şi opri în deplină siguranţă autoturismul, dacă situaţia o impune!

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.