Banca de Resurse Genetice şi Vegetale Buzău a efectuat prima extragere a unei secvenţe de ADN vegetal dintr-un soi vechi de vânătă, deschizând astfel calea înfiinţării unei biblioteci de amprentare genotipică

Economic

„Între 12 şi 15 februarie, echipa specializată în genetică şi biologie moleculară a operat o primă extracţie de ADN din specii valoroase conservate, pregătind terenul pentru secvenţierea şi amprentarea genetică. Această realizare remarcabilă deschide noi orizonturi în înţelegerea şi protejarea biodiversităţii genetice, beneficiind de echipamente de ultimă generaţie, precum hota cu flux laminar vertical, minicentrifugă, vortex, secvenţiator de nouă generaţie pentru analiza genomului vegetal, electroforeză acizi nucleici, Real Time PCR, agitator cu încălzire, centrifugă pentru tuburi, fluorometru acizi nucleici, mixer de probe, amplificator ADN şi multe altele. Într-o eră în care ştiinţa evoluează rapid, echipa BRGV Buzău se înscrie în trendul cercetării la standard internaţional. Prin utilizarea tehnologiei de ultimă oră şi corelarea rezultatelor cu agenda instituţiilor similare din întreaga lume, acest laborator devine un punct de referinţă în descoperirea şi protejarea biodiversităţii genetice. Astfel, contribuim la conservarea şi dezvoltarea viitoare a bio-ecosistemelor, generând progres şi bunăstare prin certificarea unei alimentaţii sănătoase”, a transmis BRGV.

„Suntem bucuroşi că am reuşit să punem în funcţiune un laborator nou în cadrul BRGV, este vorba de laboratorul de biologie moleculară, genetică şi biochimie, un laborator complex care are două atribute principale: genetica şi biochimia. Am reuşit să achiziţionăm şi să creăm fluxul de lucru pentru aparatura ce ţine de biologie moleculară genetică sub coordonarea unei echipe cu experienţă în domeniu. Specialiştii băncii au reuşit pentru prima dată să extragă ADN la specii legumicole importante pe care le avem în conservare, mergând apoi la secvenţiere şi amprentare genetică. Practic laboratorul are misiunea de a cunoaşte resursele genetice din punct de vedere genotipic şi sigur urmează ca în scurt timp să ajungă o echipă de specialişti din Germania, care să configureze aparatura pentru biochimie şi să ne pregătească pentru a o putea folosi în vederea executării unor analize biochimice. Dacă noi cunoşteam resursele vegetale din punct de vedere fenotipic, acum putem vorbi de genotipare şi cunoaştere a compoziţiei biochimice. Este o premieră pentru Bancă. Ceea ce facem noi acum, în afară se face de mult timp. Nu aveam instituţii specializate, bănci de resurse cu capacitatea de a realiza amprentare genetică. Uşor, vrem să ajungem la acreditarea internaţională pe care ne-o dorim cu toţii”, a declarat directorul BRGV, Costel Vînătoru.

„Putem să depistăm duplicatele şi chiar avem surprize că avem în piaţă soiuri care au acelaşi genom şi mărci de comercializare diferite, ceea ce sigur nu este tocmai în regulă. Încercăm să dezvoltăm şi zona aceasta. Mai avem nevoie de ceva aparatură care este în curs de achiziţie şi pentru a stabili cu exactitate dacă un organism a fost modificat genetic, a nu se confunda cu organismele care au fost ameliorate sau – ştiu eu – obţinute prin hibridări, segregări, prin metodele clasice. Vrem să ajungem şi acolo – a avea aparatura necesară precisă pentru a depista OMG”, a subliniat Costel Vînătoru.

Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice şi medicinale Buzău este o instituţie publică de cercetare, aflată sub coordonarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. BRGV Buzău are ca obiect principal de activitate explorarea, inventarierea, colectarea, cercetarea-dezvoltarea şi conservarea resurselor fitogenetice.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook , Instagram YouTube , TikTok , Twitter .