Schitul Cetăţuia este nu numai un loc deosebit de pitoresc, ci, mai ales, o mică vatră de sihăstrie, datând probabil din secolul al XVIII-lea. Biserica veche a schitului, cu hramul „Schimbarea la Faţă”, a fost ridicată, în anii 1857-1865, pe dealul numit Cetățuia, o fostă așezare dacică, de Iosif Singhelul, un călugăr din Mănăstirea Ciolanu, vieţuitor în acest loc pustnicesc, cu ucenicii săi Eftimie și Isidor fiind ajutat de către episcopul Filotei al Buzăului, ce a donat 500 de galbeni, şi de creştini binefăcători.
Biserica a fost pictată de Costache Dumitrescu, în 1868, costul suportându-1 domnitorul Carol I, care vizitase această frumoasă colină în căutare de o viitoare reședință de vară. De altfel, viitorul rege Carol I a venit în zona Ciolanu pentru a-și face un palat.
„La Ciolanu urma să fie construit Palatul regelui Carol I. Din păcate, a fost preferat alt loc, pe Valea Prahovei, pentru că la Ciolanu nu exista o sursă de apă”, susține fostul director al Muzeului Județean Buzău, Doina Ciobanu, doctor în istorie.
În anii 2007-2008, a fost ridicat paraclisul schitului, cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”, şi s-au construit un altar de vară şi o nouă clopotniţă.
Adresa: comuna Tisău, judeţul Buzău
Hramul: 6 august – Schimbarea la faţă a Domnului
Indicații de orientare: Accesul se face de pe DN 10 Buzău – Braşov, de la monumentul „Fântâna lui Mihai Viteazul” se intră pe DJ 203G sau dinspre Verneşti – Tisău, pe DJ 100H, apoi pe DJ 203G (pe lângă Mănăstirea Ciolanu şi Tabăra de sculptură Măgura).
Distanțe:
. 35 km – de municipiul Buzău
. 155 km – de Braşov
. 123 km – de Bucureşti
. 8 km – de Centrul de Informare Turistică Măgura
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .