Peste 50 de muncitori din India și Vietnam lucrează pe șantiere, în Buzău

Social

În timp ce românii caută locuri de muncă mai bine plătite în Occident, la noi vin din ce în ce mai mulți muncitori din țări îndepărtate, în special din Asia. Numai în Buzău sunt două șantiere unde lucrează zeci de mucitori din India și Vietnam. Au fost aduși de o firmă de recrutare a forței de muncă din București. Firmele de construcție au nevoie acută de muncitori pe care nu îi mai găsesc în România. Munca e supervizată de români care sunt multumiți de angajații lor străini.

Shiv are 30 de ani. Vine tocmai din India și-a lăsat familia la 25 de mii de km distanță. Când i se face dor de soție sau de fiica lor, Dharby, se uită la fotografii sau vorbesc la telefon. E învățat cu greul. A lucrat mulți ani în țările din Golf și după ce contractele s-au terminat, a găsit de lucru la noi, pe un șantier din Buzău. Lucreză la reabilitarea unui liceu unde crede că va învăța multe lucruri noi.

În timp ce lucrează la reparația unui perete, un muncitor a găsit o altă metodă să-i treacă dorul de casă. Cântă melodii de la Bollywood.

Sunt disciplinați, au un ritm mai lent, dar își fac treaba bine, spun șefii români.

Pe un alt șantier din municipiul Buzău lucrează de zor 34 de vietnamezi. Un fost spital de boli infecțioase e transformat în centru cultural cu fonduri europene. Dintre toți muncitorii din Vietnam unul singur știe câteva cuvinte în engleză, atât cât să se înțeleagă cu șeful echipei de lucrători care este român.

Vietnamezii au venit în Buzău în martie iar până acum au reparat străzi. La prânz au mâncat bucate gătite de ei în curtea șantierului pentru că nu le-a plăcut mâncarea de la firma de catering.

Indienii și vietnamezii veniți la Buzău au fost angajați cu contracte ferme de muncă pe perioadă determinată. Lucrează 8 ore cu pauză de masă la prânz. Li se asigură cazarea și mâncarea.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.