Consiliul Judeţean Buzau a iniţiat procedura de revalidare a „Ţinutului Buzăului” ca Geoparc Internaţional UNESCO

Social

Consiliul Judeţean Buzau a iniţiat procedura de revalidare a „Ţinutului Buzăului” ca Geoparc Internaţional UNESCO, vizita specialiştilor care vor urma să acrediteze pentru încă patru ani arealul geografic urmând să se desfăşoare în anul 2025.

În luna aprilie 2022, Ţinutul Buzăului, areal geografic aflat pe teritoriul comunelor Berca, Beceni, Bozioru, Brăeşti, Căneşti, Chiliile, Colţi, Cozieni, Lopătari, Mânzăleşti, Odăile, Pârscov, Pănătău, Săruleşti, Scorţoasa, Vintilă-Vodă şi Valea Salciei a primit oficial titlul de Geoparc Internaţional UNESCO. Potrivit procedurilor, statutul de geoparc este validat pentru o perioadă de 4 ani, respectiv până în luna aprilie a anului 2026.

Conform scrisorii de desemnare a statutului de Geoparc UNESCO, următoarea vizită de revalidare a teritoriului Geoparcului Internaţional UNESCO este programată pentru anul 2025. Astfel, CJ Buzau a iniţiat procedura oficială de revalidare prin intermediul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO.

„La patru ani, specialiştii UNESCO revin în geoparc, văd ce s-a făcut, ce se va face în continuare şi, de fiecare dată, la patru ani se face această revalidare. Am fost foarte bine promovaţi la nivel mondial, au fost desfăşurate mai multe activităţi în zonă, s-au câştigat şi proiecte europene. Deja am fost nominalizaţi ca exemplu de bună practică la nivel de geoparcuri acreditate UNESCO”, a declarat preşedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

În perioada post-acreditare 2022-2024, au fost realizate pe teritoriul Geoparcului Internaţional UNESCO Ţinutul Buzăului o serie de activităţi de dezvoltare durabilă, conservare a patrimoniului natural şi cultural, de promovare, educaţionale şi de implementare a recomandărilor misiunii de evaluare, împreună cu partenerii Universitatea din Bucureşti şi Asociaţia „Ţinutul Buzăului”, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Ţinutul Buzăului”, stakeholderi locali şi naţionali.

„Geoparcurile acreditate UNESCO promovează, în primul rând, grija faţă de planetă, faţă de obiectivele turistice, spre exemplu, la noi Vulcanii Noroioşi, Trovanţii şi un mediu sănătos pentru oameni”, a mai precizat preşedintele CJ Buzau.

Potrivit CJ, Geoparcul „Ţinutul Buzăului” a fost recunoscut drept sit UNESCO în luna aprilie 2022, fiind un teritoriu ce cuprinde elemente de interes geologic deosebit, alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural de importanţă mondială. Geoparcul este situat în Regiunea de dezvoltare Sud-Est, în partea de nord a judeţului Buzău. Teritoriul propus se află în zona de curbură a Carpaţilor Orientali, la intersecţia drumurilor istorice ce leagă Muntenia, Transilvania şi Moldova.

„Ţinutul Buzăului” este cunoscut pentru atracţiile sale naturale: Vulcanii Noroioşi de la Pâclele Mari (comuna Berca) şi Pâclele Mici (comuna Scorţoasa), Valea Slănicului cu Platoul Meledic, Grunjul de la Mânzăleşti, Focul viu de la Lopătari, Trovanţii de la Ulmet, Pădurea „Lacurile din Bisoca”, cât şi pentru cele antropice: Aşezările rupestre de la Aluniş-Colţi-Bozioru, mănăstirile Poiana Mărului (comuna Bisoca) şi Găvanu, Muzeul Chihlimbarului de la Colţi, Casa Memorială „Vasile Voiculescu” de la Pârscov. Teritoriul cuprinde trei colecţii vizitabile, „Timpul Omului” în comuna Mânzăleşti, „7 locuri de poveste” în comuna Lopătari şi „Muzeul Formelor” în comuna Bozioru. 

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook , Instagram YouTube , TikTok , Twitter .