În condițiile în care numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus a crescut îngrijorător, la nivelul județului, a fost lansat un apel către buzoienii care s-au vindecat de covid-19, să vină să doneze plasmă, dar și sânge pentru transfuzii. În momentul aprobării metodologiei pentru colectarea plasmei de la pacienții vindecați de Covid-19, situația epidemiologică la Buzău era una forte bună, iar o astfel de procedură nu constituia o urgență. Lucrurile s-au schimbat îmsă dramatic de la începutul lunii mai, perioadă în care numărul pacienților infectați a crescut de la 20 la 119. În momentul în care aparatul de plasmafereză a devenit funcțional, în județ erau doar 15 pacienți confirmați, iar numărul de potențiali donatori de plasmă, foarte mic. Nu existau nici buzoieni cu Covid-19 în stare gravă, care să necesite un astfel de tratament, dar odată cu creșterea accelerată a numărului de îmbolnăviri a crescut și riscul apariției unor cazuri grave și implicit nevoia de plasmă de la pacienții vindecați. La finele săptămânii trecute, în ultima zi a stării de urgență, la Centrul de Transfuzii din Buzău a avut loc prima recoltare de plasmă de la un pacient vindecat de Covid-19, procedură realizată cu ajutorul aparatul de plasmafereză donat la jumătatea lunii trecute de SC Besmax Pharma Distribution SRL. Cel care a decis primul să vină în ajutorul semenilor a fost un tânăr de 29 de ani, care după ce s-a infectat de două ori cu coronavirus și s-a vindecat, s-a prezentat la Centrul de Transfuzii pentru a dona plasmă.
Procedura, derulată în premieră la nivelul unității medicale, a decurs fără probleme, iar directorul centrului, biologul Adriana Crăciun i-a mulțumit donatorului pentru gestul său și a făcut un apel către ceilalți buzoieni care s-au vindecat de Covid-19, să îi urmeze exemplul. „Și am făcut-o și pe asta (donare de plasma sanguina)”, a scris Adrian Ivan pe contul său de socializare. Adrian s-a întors din Italia în data de 9 martie și a intrat în carantină instituționalizată în centrul de la Arbănași, fiind asimptomatic. A fost testat în prima zi de carantină, iar rezultatul a fost negativ, dar în a 12-a zi, testul a ieșit pozitiv. Au urmat 50 de zile de chin, în care testele pozitive au continuat. A fost internat la Matei Balș, a fost externat, ulterior a fost din nou tetstat pozitiv și internat la Rm-Sărat, iar pe 30 aprilie a fost declarat vindecat. Chiar înainte de Paște, tânărul a postat pe pagina sa de Facebook o scrisoare pe care o asistentă de la Râmnicu Sărat a scris-o pentru pacienții internați, în speranța că le poate ridica moralul. „Uitați aici cateva cuvinte scrise de o asistentă de la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat pentru noi, în perioada în care am fost internați acolo. Când citeam rândurile scrise de ea, avem lacrimi în colțul ochilor. Un sfat pentru toata lumea, din partea mea, care am trecut prin multe de când am venit în țară: nu toți cei din linia întâi sunt așa cum credeți voi, mai sunt și medici și asistente care își fac meseria, cu toate că și lor le este frică de virusul ăsta nebun care a pus stăpânire pe întreaga lume.
Rândurile scrise de ea m-au ajutat să trec cu bine de toată nebunia în care am fost. Sunteți liberi sa distribuiți mai departe postarea mea, dacă asta simțiți, sa afle cât mai multă lume că și noi trebuie să fim alături de linia întâi în lupta cu virusul ăsta”, a scris Adrian pe pagina sa de Facebook, iar mai târziu s-a decis să doneze plasmă, pentru a-i ajuta pe cei care ar putea beneficia astfel de un tratament care să le facă suferința mai ușoară. Petre Emanoil Neagu Aprecieri au venit la adresa tânărului donator de plasmă și din partea președintelui Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, care a reamintit că recoltarea de plasmă convalescentă la nivelul județului este posibilă datorită donației făcute de Besmax Pharma Distribution, mulțumind totodată și personalului Centrului de Transfuzii Buzău. Nu în ultimul rând, Neagu a făcut la rândul său un apel către buzoienii care s-au vindecat de Covid-19, să urmeze exemplul tânărului din Pătârlagele, subliniind că donarea de plasmă pentru pacienții aflați în stare gravă este o acțiune benevolă, care poate fi însă salvarea unui pacient aflat în satre gravă.
„Fac un apel către toți cei care v-ați vindecat de Covid-19 ca, după cel puțin 2 săptămâni de la externarea din spital, să contactați Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău, în vederea recoltării de plasmă pentru a le da o șansă celor care încă se luptă cu această boală”, este mesajul transmis de președintele Consiliului Județean. Curajosul și empaticul tânăr buzoian și-a exprimat dorința de a dona plasmă pentru a veni în ajutorul pacienților de la Terapie Intensivă, adresându-se inițial Direcției de Sănătate Publică, instituție care a înștiințat Centrul de Transfuzii de disponibilitatea unui donator. Adriana Crăciun spune că, deși la nivelul județului vorbim la acest moment de 18 persoane vindecate de Covid-19, numărul potențialilor donatori este mai mic, pentru că mulți dintre pacienții vindecați sunt copii și vârstnici, care nu sunt eligibili pentru a dona plasmă. „La nivelul județului avem un număr mic de pacienți vindecați, iar dintre aceștia nu toți sunt eligibili, pentru că nu au vârsta necesară, fiind vorba de copii și vârstnici. Având în vedere că numărul de cazuri a început să crească după 1 mai, ne așteptăm să crească și numărul celor vindecați, de la care să putem recolta. Noi ținem permanent legătura cu spitalul de la Râmnicu Sărat, le-am trimis acele formulare prin care pacienții vindecați își pot exprima consimțământul pentru donarea de plasmă, și așteptăm.
La externare li se prezintă această oportunitate de a dona plasmă, iar cei care sunt de acord ne pot contacta. De asemenea, se pot înscrie și on-line, pentru că a fost înființat și un registru al donatorilor de plasmă convalescentă”, a declarat Adriana Crăciun. Aceasta a mai menționat că pe adresa Centrului de Transfuzii Buzău nu a mai fost primită nicio solicitare în acest sens, iar plasma recoltată de la tânărul de 19 ani urmează a fi prelucrată, după ce vor fi primite rezultatele testelor efectuate la București. Directorul Centrului de Transfuzii a reamintit că este nevoie și de sânge în această perioadă, exprimându-și speranța că numărul donatorilor va crește, odată cu încetarea stării de urgență. „Am avut mari probleme cu stocurile de sânge în această perioadă, pentru ca s-au prezentat foarte puțini donatori, iar noi nu ne-am mai putut deplasa în teritoriu, cu centrul mobil de recoltare, din cauza restricțiilor impuse de COVID-19. Va fi greu și de acum încolo, pentru că noi aveam niște parteneri care ne primeau de fiecare dată cu centrul mobil, dar nu știu cât vor mai putea să ne primească în perioada următoare, date fiind condițiile. E drept că și cererea a fost mai redusă, pentru că s-a restrâns activitatea medicală în perioada stării de urgență, dar tot s-au efectuat intervenții chirurgicale care au necesitat transfuzii. De acum ne așteptăm ca cererea să crească, de aceea facem un apel către donatori să vină să ne ajute”, a declarat directorul Centrului de Transfuzii Buzău. Aceasta mai spune că, zilele trecute, după mult timp, sala de așteptare a centrului a fost din nou plină de donatori, polițiștii buzoieni venind în număr mare să doneze pentru o coleg care are nevoie de sânge, dar și pentru a ajuta alți pacienți a căror viață depinde de transfuzii.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.