Bustul avocatului Petre Stănescu, reamplasat în Complexul Brâncuşi

Divertisment

Bustul avocatului Petre Stanescu, furat în anul 1995 din Cimitirul Dumbrava, municipiul Buzău, a fost reamplasat miercuri în Complexul funerar Rugăciune, realizat la începutul secolului al XX-lea de sculptorul Constantin Brâncuşi.

„În anul 2017, cu sprijinul fostului ministru al Culturii, senatorul Romaşcanu, municipalitatea a încercat să refacă Complexul Brâncuşi din Cimitirul Dumbrava, dar am aflat că din anul 2016 o copie autorizată a bustului lui Petre Stănescu se află în beciurile Inspectoratului General al Poliţiei, după ce a fost furată în anul 1995”, a declarat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

Potrivit sursei citate, „bustul, copie autorizată, a fost dat în custodie Muzeului judeţean Buzău, dar familia Seceleanu, cea care a făcut donaţia în anul 1982, a solicitat ca lucrarea să fie amplasată pe mormântului avocatului Stănescu, cum de altfel a conceput-o şi marele sculptor Brâncuşi”.

La rândul său, artistul plastic Valeriu Şuşnea a declarat că „Rugăciune, La priere, este o lucrare de cotitură a artei moderne”.

„Brâncuşi a gândit bustul lui Petre Stănescu în comuniune cu femeia-nud care îşi plânge soţul, această lucrare de referinţă în sculptura mondială a fost concepută pe mormântul avocatului Petre Stănescu, mort de tânăr şi înmormântat în Cimitirul Dumbrava. ‘Rugăciune’ a fost realizată în 1907 de Constantin Brâncuşi, an în care mai apar două simboluri ale artei sale, ‘Cuminţenia pământului’ şi ‘Sărutul’, opere de cotitură în arta modernă universală”, a afirmat preşedintele filialei Buzău a Uniunii Artiştilor Plastici, Valeriu Şuşnea.

Potrivit acestuia, originalele au fost preluate de Muzeul Naţional de Artă în 1958, şi, respectiv, bustul avocatului Stănescu, în 1976, în Cimitirul Dumbrava din Buzău păstrându-se copiile, precum şi soclul de piatră de Măgura cu semnătura „C. Brancusi”. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.