Atmosferă de poveste pentru copiii din Secţia Pediatrie

Social

La nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău a fost iniţiat un proiect de voluntariat prin care s-a dorit înfrumuseţarea Secţiei Pediatrie. Pereţii saloanelor au fost „animaţi” cu personaje din basme și desene animate, atât de îndrăgite de către micuții pacienți.

Un grup de 10 voluntari, dintre care doi studenţi de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași – Facultatea de Arte Vizuale și Design, şi 8 elevi ai Colegiului Naţional Pedagogic „Spiru Haret” Buzău au pictat pereţii saloanelor cu personaje de poveste.

Echipa de voluntari a fost coordonată de către Andreea Zaleschi, o tânără talentată și ambiţioasă. Tânăra a absolvit Facultatea de Arte Vizuale și Design – Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași – şi este masterand în cadrul aceleiaşi facultăţi. Anul trecut, Andreea s-a implicat, ca voluntar, în Proiectul „Spitale Color”, donând Spitalului Judeţean șase tablouri pictate de ea.

Andreea Zaleschi, masterand Universitatea Națională de Arte Iași: „Am rezonat cu propunerea celor de la Spitalul Județean de Urgență Buzău de a picta pereții saloanelor din secția Pediatrie. Pentru mine, acest proiect a însemnat atât un joc artistic, cât și o provocare, fiindcă, pe lângă pensule și acrilice, lucrăm cu emoțiile, le transpunem vizual pentru a fi primite de cei care le observă, dăm viață poveștilor, le ducem mai departe, împânzim diverse locuri cu imagini care să creeze stări de bine. Iar asta presupune multă grijă și atenție. Venit din suflet/inimă pentru alte mici suflețele, pictura murală de la Pediatrie a însemnat o pânză de emoții țesută din povestioare dragi copilăriei mele, cu personaje vesele și compoziții animate, dar și multă voie bună și zâmbete, toate acestea din dorința de a colora starea celor mici care ajung pe holurile secției Pediatrie.

În ceea ce privește procesul de lucru, am colaborat cu o colegă de facultate, Andreea Zabulic, alături de care am realizat schițele preliminare și am dezbătut posibilitățile cromatice care s-ar potrivi cel mai bine ilustrațiilor, dar și cu o echipă de opt eleve de la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret”, care au ajutat în realizarea lucrării murale într-un timp relativ scurt. Am avut de luat în calcul mai mulți factori, printre care suportul de lucru, culorile și pigmenții, dar și procesul de imprimare a acestora pe perete. Tocmai factorii au făcut ca provocarea picturii pe mari dimensiuni să devină un joc de culoare, lumină și umbră, cadre de basm și personaje din povești, dincolo de regulile care ordonează tot acest proces într-o componentă artistică”.

Andreea Zabulic, masterand Universitatea Națională de Arte Iași: „Consider că acţiunile de voluntariat sunt o necesitate în viaţa oricărui tânăr. Ele contribuie la dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi organizare, de lucru în echipă şi de empatizare cu aproapele. Am avut plăcerea de a participa la o astfel de activitate la propunerea colegei mele de breaslă, Andreea Zaleschi, în oraşul ei natal, Buzău. Proiectul a constat în elaborarea şi execuţia unei lucrări de artă murală la secţia de Pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău. A fost cu atât mai intrigant cu cât este prima mea colaborare la o acţiune de acest gen. Judecata mea a fost că acest proiect este o oportunitate de a aduce în primul rând o contribuţie, după puterile noastre, către îngrijirea spirituală a pacienţilor. Ştim prea bine că arta este folosită ca terapie cu succes de mult timp. Această experienţă a fost cu adevărat una creativă şi educativă pentru mine. Speranţa mea este că, prin arta, să reuşim să aducem o alinare celor care trec pragul Secţiei Pediatrie”.

Dr. Gina Anica, medic-şef Secţie Pediatrie: „În calitate de beneficiar, vreau să mulţumesc voluntarilor care s-au implicat în acest proiect şi au adus zâmbetul pe chipurile copiilor, dar și conducerii spitalului, care ne-a sprijinit în acest demers. Copiii care vor ajunge în Secţia Pediatrie vor avea un mediu vizual mai plăcut, cu scene din povestile preferate sau din desene animate şi sper să suporte mai usor tratamentele şi timpul petrecut în secţie”.

Suntem bucuroşi să vă anunţăm că acest proiect va continua şi în Ambulatorul de Specialiate Ortopedie-Traumatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.