„Vulcanii noroioși” și „Cârnații de Pleșcoi”, preparate culinare apetisante de pe Valea Buzăului

Divertisment

Un preparat complex realizat dintr-un amestec de carne de vită, pui și porc, garnisit cu un sos special, dar și celebrii Cârnați de Pleșcoi sunt doar două exemple din apetisantele preparate culinare ce pot fi gustate de turiștii ce ajung în centrul depresiunii Berca, pe Valea Buzăului, nu departe de importante monumente naturale și istorice.

„Este o zonă deosebit de frumoasă, de curată și de pitorească, ce are avantajul că nu se află pe traseele mari turistice, motiv pentru care nu există nici poluare prea ridicată și nici aglomerație. În schimb, sunt multe monumente naturale și istorice, cum ar fi Mănăstirea Rătești, Schitul brâncovenesc de la Berca, Vulcanii noroioși”, a declarat pentru AGERPRES Simona Tănase, managerul unei pensiuni situată în zonă.

Spectaculoșii vulcani noroioși pe raza comunei Berca din județul Buzău sunt cei care au și dat numele unui preparat culinar inedit ce poate fi servit la respectiva pensiune. Astfel, „vulcanii noroioși” se prepară din carne de vită, de pui și de porc, asezonate cu un sos special secret, potrivit maestrul bucătar Nicolae Toader.

Ingredientele folosite sunt: mușchi de vită, cotlet de porc, piept de pui dezosat, o ciupercă, cartofi, o lingură de făină, unt, supă de pui sau de vită, trei sosuri picante. Ca mod de preparare, mai întâi se condimentează carnea și se pune pe grătar, se face un sos din făină, supă și cele trei sosuri care se stinge cu smântână și se așează pe farfurie. Se toarnă sosul în ciupercă, inundând tot preparatul și se adaugă salată verde și cartofi fierți, ce sugerează lava vulcanului în jurul trunchiului de carne.

Un alt preparat culinar apreciat este „fasolea lui Ciolanu”. Iată și rețeta: se fierbe fasolea, ceapa și ardeiul se călesc și după ce se călesc cele două legume principale punem și fasolea cu tot ce trebuie, paste tomate, cimbru, mărar, piper sare. Ciolanul afumat de porc cu puțin șorici se pregătește separat și din zeama care rezultă se face amestecul final, care dă și gustul final.

Cârnații uriași, un alt preparat local, au o rețetă la fel de secretă, ce include carne de porc și ingredientele care se pun la cârnați: cimbru, piper, carnea lăsată la macerat și pe maț gros de porc.

Ca preparat de post, turiștii pot încerca „papuceii cu vinete” după următoarea rețetă: două vinete la porție, scobite frumos de forma unui papuc și umplute cu legume călite, ceapa, ardei, la care se adaugă ciuperci piper și sare. Legumele se călesc în ulei de măsline și apoi se introduc la cuptor vreme de 20-30 de minute.

Nu în ultimul rând, cei care ajung pe Valea Buzăului trebuie să guste cunoscuții cârnați de Pleșcoi.

„Cârnații de Pleșcoi sunt o invenție haiducească, preluată de hangii din Berca și Pleșcoi, localități amplasate la o răscruce de drumuri între Moldova, Ardeal și Țara Românească”, susține scriitorul D.I. Delapetra.

Dar, care este rețeta originală a cârnaților cunoscuți în țară și în străinătate? „Carnea de oaie este curățată de pe oase și se toacă. Într-un ceaun se fierb oasele și cu zeama rezultată, călduță, se frământă carnea tocată, amestecată cu usturoi, cimbru și ardei iute tocat. Compoziția se lasă la macerat timp de câteva ore, după care se face o nouă condimentare. Cu această compoziție vor fi umplute mațele de oaie. Cârnații sunt apoi uscați și afumați, după care vor putea fi serviți fie cruzi, fie prăjiți”, a dezvăluit rețeta pentru AGERPRES președintele filialei ANTREC Buzău, Cristina Partal.