Selecţia Naţională Eurovision 2020 – pe 1 martie, la Buzău; va fi ales conceptul artistic pe care Roxen îl va prezenta la Rotterdam

Divertisment

Selecţia Naţională Eurovision va avea loc în acest an pe data de 1 martie, la Buzău.

Miercuri, reprezentanţii TVR şi cei ai Primăriei Buzău au anunţat, într-o conferinţă de presă, semnarea unui parteneriat pentru organizarea ediţiei din acest an a Selecţiei Naţionale.

Anterior, TVR a anunţat că România va fi reprezentată în competiţia europeană de Roxen.

Conceptul competiţiei naţionale din acest an a fost unul diferit. O comisie de specialitate a selectat vocea care va reprezenta ţara noastră la Eurovision 2020, iar în Finala Naţională va fi ales show-ul.

Conform unui comunicat de presă al TVR, pentru vocea selectată – Roxen – au fost compuse şi dezvoltate mai multe piese, dintre care cele mai bune cinci vor intra în Selecţia Naţională.

Selecţia celor cinci creaţii muzicale a fost realizată de o comisie de specialitate, cu membri din domenii şi specializări variate – compozitori, textieri, muzicologi, realizatori/producători de divertisment radio şi/sau televiziune, regizori muzicali radio şi/sau de televiziune, ţinând cont de următorii parametri: forma muzicală a piesei, aranjament orchestral, originalitate, diversitate stilistică şi mesaj.

În Finala Naţională, cele cinci piese, care vor fi prezentate sub forma a cinci momente artistice diferite, vor fi votate de un juriu de specialitate şi de public, în proporţie egală, de 50%. În caz de egalitate, publicul este cel care are ultimul cuvânt, voturile sale fiind cele decisive.

Formatul ediţiei Eurovision România 2020 a fost dezvoltat împreună cu Global Records. Pentru a alege cea mai bună voce, TVR şi Global Records au derulat un proces de preselecţie riguros asupra mai multor candidaturi, trei artişti intrând în faza finală de selecţie – Roxen, Diana V şi Cezar. Ei au fost supuşi unei analize desfăşurate de-a lungul mai multor zile, în sesiuni efective de lucru şi sesiuni de compoziţie într-o tabără de creaţie. Analiza a fost realizată atât de o comisie de specialitate, cât şi de compozitorii cu care fiecare dintre ei a lucrat.

Eurovision Song Contest 2020 va avea loc la Rotterdam, sub sloganul „Open Up”, cu semifinalele pe 12 şi 14 mai şi finala pe 16 mai. La ediţia cu numărul 65 a concursului, participă – alături de România – alte 40 de ţări. În urma tragerii la sorţi din data de 28 ianuarie, pentru împărţirea ţărilor participante în cele două semifinale ale competiţiei, România va intra în concurs în data de 12 mai, în cea de a doua parte a primei semifinale.

În finala de la Rotterdam vor intra în concurs 26 de ţări: primele 10 ţări din fiecare semifinală şi cele şase calificate direct (Big Five plus ţara gazdă). Chiar dacă vor concura direct în finală, cele şase ţări vor putea vota, în semifinale, astfel: Germania, Italia, Regatul Ţărilor de Jos (Olanda) în prima semifinală, iar Franţa, Spania şi Marea Britanie în cea de a doua semifinală. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.