În premieră la Buzău, expoziția unică „Surprinzătorul Dali” conținând opere originale ale lui Salvador Dali din Colecția Kesauri din Franța se află acum la Muzeul Județean Buzău.
Expoziția va fi deschisă de pe 22/09/2020 până pe 28/02/2021 și prezintă 150 de opere originale ale marelui maestru al vremurilor noastre.
EXPOZIŢIA
Expoziția „Surprinzătorul Dali” este formată din exponate ale Colecției Kesauri de opere originale realizate de Salvador Dali: litografie, ceramică, lucrări în bronz, argint, aur. Expoziția evidențiază aspecte esențiale majore ale operei marelui artist al vremurilor noastre – Salvador Dali.
Pentru a-l înțelege pe Dali, trebuie reținut principiul fundamental că era un artist intelectual. Pictura, în primul rând, este cea care ilustrează cel mai bine teoriile și ideile sale. Pentru el era important să reprezinte nu numai ceea ce vedem, ci și ceea ce simțim, gândim, probabil fără a ne da seama.
Scopul expoziției este acela de a ajuta publicul să înțeleagă modul în care Salvador Dali își materializează viziunea, redată prin limbajul artistic special, sub forma imaginilor, care deseori au aspect intangibil, dar sunt simțite în mod clar de către privitor. Dincolo de ceea ce ochiul vede, întotdeauna există ceva ascuns, dar mult mai important decât simpla imagine vizualizată.
Această enigmă și misterul atrag și determină publicul să reflecteze asupra întrebărilor fundamentale ale vieții. Creativitatea lui Dali este mai mult despre a „gândi”, „a imagina” decât despre „a vizualiza”.
În prezent, Dali este cel mai proeminent reprezentant al suprarealismului în artă. Metoda critic-paranoică devine modalitatea sa de gândire și de autorealizare în artă. „Întreaga mea ambiție în planul picturii este de a materializa în modul cel mai absolutist cu putință precizia imaginilor iraționalismului concret ” (S. Dali). Lui Dali îi plăcea să explice semnificația operei lui, dar … fără să intre prea adânc în detalii … „Dacă vi se pare că e prea simplă, nu ezitați să îmi spuneți, aș fi fericit să o complic un pic …” .
Creativitatea lui Dali, ca orice operă de geniu, este relevantă astăzi, iar cugetarea lui „Cred că acum ne aflăm în Evul Mediu, dar va veni ziua Renașterii” – devine mai actuală în contextul accentuării lipsei de spiritualitate și depersonalizării omului din lumea modernă. Dali scria: „Peste secole, Leonardo da Vinci și cu mine comunicăm unul cu celălalt” – la fel și noi – ar trebui să comunicăm cu contemporanii noștri, prin intermediul artei lui, care ne face să gândim astfel, să încercăm să creăm o lume mai bună.
După o serie de introduceri detaliate privind artiștii și perioada lor, expoziția este împărțită în șapte secțiuni tematice:
Secțiunea 1 – Portofoliul „Meseriile omului”
Seria „Meseriile omului” este compusă din 11 subiecte, create de Salvador Dali în anii 1970-1971. Maestrul Dali nu a creat această serie pentru un comanditar, astfel că spiritul și creativitatea sa cu mai multe fațete nu au fost limitate de nicio direcție predeterminată.
El a folosit simboluri și culori cu un scop foarte exact, acela de a înfățișa un spațiu rural familiar artistului. Prin urmare, acest mediu este mai puțin cunoscut publicului larg, care nu cunoaște topografia particulară a locului.
Mai târziu, în 1979, această serie „Meseriile omului” a fost autorizată pentru ca toate cele 11 originale să poată fi folosite pentru serigrafie în aur și argint. Numai cele din argint au fost realizate, dar și acestea numai parțial.
Secțiunea 2 – Portofoliul „Iubirile Cassandrei”
În anul 1967 Dali a fost însărcinat de editorul Pierre Argillet să creeze o serie de gravuri pentru a ilustra poemele lui Ronsard. Pentru Dali imaginile de vis descoperite în poezia lui Ronsard i-au deschis calea exprimării ideilor sale izvorâte din subconștient prin lucrări cu teme precum iubirea, moartea, trecerea timpului și ciclul naturii. Fiecare gravură este semnată de Dali prin timbru sec.
Secțiunea 3 – Portofoliul „Tricornul”
Salvador Dali a creat o serie de 20 de litografii magnifice bazate pe romanul și baletul ”Tricornul” în anul 1959. Litografiile sunt realizate într-un mod care necesită tipărirea individuală a fiecărei culori, ceea ce conferă o claritate perfectă a culorilor.
Secțiunea 4 – Alte lucrări originale ale lui Salvador Dali
Expoziția prezintă diferite lucrări originale ale lui Salvador Dali, cum ar fi tapiserii, serigrafie pe mătase, litografii, cărți poștale concepute de maestru sau chiar lucrări originale ca Mozaicul circular pe care l-a creat special pentru Ediția Springbok din New York. De asemenea, sunt prezentate portofolii și serii ale lucrărilor originale ale lui Salvador Dali: „Bătrânul și marea”, „Omagiu lui Meissonier”, „Calendarul de perete 1956 pentru Hans E. Bahr”, „Calendarul de perete pentru 1965 pentru Manifattura Ceramica Pozzi”.
Expoziția „Surprinzătorul Dali” este produsă și organizată de Muzeul Județean Buzău și Art Expo S.I.A..
Proiect care își propună să atragă familii, tineri, clienți și lucrători în lumea artei, oferind bilete reduse la expoziții, evenimente și activități de artă și cultură.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.