Ce v-a determinat să vă alegeți specialitatea de diabet, nutriție și boli metabolice? A fost ceva ce v-a atras în mod deosebit?
Dr. Apriliana Stănescu: „Sunt norocoasă să fac ceea ce îmi place. Mi-am ales această specialitate cu gândul că voi ajuta oamenii care suferă de diabet zaharat și obezitate, însă mi-ar fi plăcut să fiu și psihiatru, pentru că sănătatea unui om se citește și pe fața sa.
M-a pasionat psihologia, să învăț să citesc fizionomiile, pentru a deduce dacă cel din fața mea are o suferință. Pacienților mei, fie copii sau adulți, le induc prin comunicare, prin deschiderea mea, o stare de bine, sugerându-le să ducă o viață echilibrată. De aceea eu comunic cu pacienții mei, copiii în cazul de față, chiar dacă îmi ia un timp din programul meu de lucru. Nu de puține ori rămân în cabinet și peste program.
Medicina, în general, în orice specialitate, înseamnă vocație, perseverență și dragoste față de oameni. Medicul trebuie să iubească oamenii și îndeosebi pe cei cu tare de orice natură. Medicul trebuie să fie permanent disponibil celorlalți, să-și sacrifice chiar și timpul liber.
Am considerat că munca de medic este onorantă și incumbă perseverență, prin studiu actualizat și asiduu. Viața nu trebuie trăită cu parcimonie, trebuie trăită din plin, cu poftă de viață, nu cu pofta de mâncare excesivă.”
Care sunt cele mai mari riscuri nutriționale la care sunt expuși copiii din zilele noastre?
Dr. Apriliana Stănescu: „Deficiențele nutriționale pot apărea la copiii care nu au o dietă echilibrată: aport inadecvat de fibre, vitamine și minerale. Pot apărea: obezitatea, diabetul, tulburări de concentrare la școală, tulburări de somn, cariile dentare, constipația, tulburări de comportament.”
Care este legătura dintre alimentația incorectă și apariția diabetului la copii?
Dr. Apriliana Stănescu: „Obezitatea este unul dintre factorii de risc importanți în apariția diabetului zaharat. Consumul crescut al alimentelor bogate în zahăr și grăsimi nesănătoase, dar și sărace în fibre, aduce corpului nostru o cantitate prea mare de energie, care favorizează creșterea în greutate, în lipsa unei activități fizice corespunzătoare. Aici amintim toate produsele cu adaos de zahăr, dulciuri, sucuri, covrigei, sticksuri, chipsuri, ce aduc în plus și un aport mare de sare copiilor, dar și produsele de cofetărie, patiserie. Foarte dăunătoare sunt și produsele de tip junk-food, fast-food și alimente prăjite în ulei.”
Ce greșeli fac părinții în privința alimentației copiilor, în cazurile când se ajunge la obezitate sau la diabet?
Dr. Apriliana Stănescu: „Obiceiurile alimentare învățate în copilărie au impact și în viața de adult, așadar părinții au un rol foarte important în a încuraja și învăța pe copii să facă alegeri alimentare sănătoase. Trebuie stabilite și acasă dar și în afara casei reguli pentru o alimentație sănătoasă, iar părinții trebuie să fie un exemplu pozitiv în această direcție pentru copii. În general, copiii sunt cei care mă impresionează cel mai des. Este greu să auzi din gura unui copil că nu îi place de el, că vrea să scape de <colăcelul de pe burtică> sau că este batjocorit la școală de ceilalți copii, că a primit porecle sau că s-a râs de el la ora de sport, că nu poate face anumite exerciții fizice.
De multe ori părinții află acest lucru de la copilul lor chiar în cabinetul medical. Ne confruntăm, în ultimii ani, cu o schimbare majoră a alimentației.
Sunt accesibile o multitudine de alimente nesănătoase cu aspect și gust îmbietor, mai ales pentru copii.”
Știm că dulciurile reprezintă un punct vulnerabil în alimentația fiecărui copil. Ar trebui excluse complet din alimentația copiilor? Cât dulce este suficient pe zi?
Dr. Apriliana Stănescu: „Complet nu pot fi excluse din alimentația copiilor, însă ele trebuie să fie consumate cu moderație și nu zilnic, iar dulciurile concentrate din comerț pot fi înlocuite cu dulciuri făcute în casă (cum ar fi plăcinte, prăjituri făcute cu fructe și mai puțin cu creme, folosind făina integrală/de secară), fulgi de cereale, fructe uscate pentru a nu adăuga zahăr sau pentru a folosi foarte puțin. Alternativa sănătoasă la zahăr, sunt fructele care asigură și vitamine și fibre, necesare unei dezvoltări corecte a copilului.”
Cum ar trebui să arate un mic-dejun complet și sănătos pentru copii?
Dr. Apriliana Stănescu: “Micul dejun este cea mai importantă masă din zi, cea care îmi dă energie pentru prima parte a zilei și care se consumă prima. Este și o zicală: <Micul dejun îl mănânc singur, Prânzul îl împart cu prietenii Iar cina o dau dușmanilor>. Un mic dejun sănătos cuprinde: cereale, pâine integrală, fructe, legume și putem asocia proteine: ou, lapte, brânză, carne slabă. O variantă bună pentru a îndulci este mierea.”
Educația nutrițională este aproape inexistentă în școli. Credeți că ar trebui introdus un curs de educație nutrițională, măcar o oră pe săptămână?
Dr. Apriliana Stănescu: „În ceea ce privește instituțiile statului, școlile, pentru că numărul de persoane care suferă de obezitate este în creștere an de an, este nevoie de prevenție, educație și alocare de resurse, atât materiale cât și umane.
Susțin introducerea în programa școlară a orelor de educație pentru sănătate, în care copiii să învețe care sunt alimentele sărace din punct de vedere nutritiv și cele bogate în calorii. Înainte de pandemie, obișnuiam să merg deseori, în perioada <Săptămâna altfel>, să le vorbesc copiilor despre ce înseamnă o alimentație sănătoasă și ce rol important are sportul în viața noastră. Îmi plăcea că elevii erau receptivi și activi la acele ore și cu siguranță voi continua și pe viitor.”
Compartiment Relaţii Publice,
Adriana Bunilă
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.