A treia ediţie a Buzău International Arts Festival va avea loc în perioada 20 august – 17 septembrie

Divertisment

Cea de-a treia ediţie a Buzău International Arts Festival se va desfăşura anul acesta între 20 august şi 17 septembrie. Festivalul aduce din nou buzoienilor concerte de excepţie, zeci de spectacole de teatru şi peste o sută de filme, foarte multe în premieră, evenimente pentru copii, evenimente stradale, lansări de carte, întâlniri cu vedete – toate, deschise nu doar buzoienilor, ci şi publicului din judeţelor învecinate.

Evenimentul reuneşte şi ediţiile cu numărul opt ale Festivalului Internaţional de Film Buzău – BUZZ IFF şi Festivalului Internaţional de Teatru Independent COMIC 7 B.

Festivalul care aduce arta şi cultura la un alt nivel

Buzău International Arts Festival va începe pe 20 august, când străzile şi Parcul Crâng din Buzău se vor transforma în scene pline de culoare şi energie. Mii de buzoieni sunt aşteptaţi, cu mic, cu mare, ca la fiecare ediţie BIAF, să se bucure de spectacole de stradă, evenimente pentru copii, parada toboşarilor Superchill, jongleuri, trubaduri, acrobaţii cu foc, personaje în costume, parada motocicliştilor de la B-Zones, pictură pe faţă şi codiţe colorate. Atmosfera va deveni incendiară seara, când trupa White Mahala va urca pe scena din Parcul Crâng şi va încânta publicul cu muzica sa antrenantă.

Festivalul continuă timp de o lună de zile, cu sute de evenimente dedicate artelor şi culturii, pentru toate categoriile de vârstă şi interese.
Iubitorii de jazz se vor bucura de concertul artistei israeliene Daphna Levy şi al orchestrei sale, ce îi vor încânta cu ritmuri şi improvizaţii de excepţie şi prelucrări după muzica Ellei Fitzgerald. Muzica şi poezia se îmbină cu umor şi delicateţe, în concertul Declaraţie de drag, susţinut de Adrian Păduraru şi invitaţii săi.

Pe toată durata BIAF, se pot viziona filme pentru toate gusturile, precum şi filme de artă, în cele două cinematografe în aer liber: Parcul Crâng şi CineParcul Filmelor de Festival din Amfiteatrul Tineretului, unde publicul cinefil va avea, din nou, ocazia de a se întâlni faţă în faţă cu realizatori de film şi actori cunoscuţi.

Pasionaţilor de teatru li s-a pregătit o selecţie consistentă de spectacole de calitate, din România, precum şi o surpriză din Israel, ocazie cu care vor putea vedea pe scenă actori celebri şi producţii în premieră la Buzău.

Pasionaţii de artă plastică sunt invitaţi la expoziţia inedită a Luanei Popa, care foloseşte foi de carte ca suport pentru creaţiile sale originale, sau pot vizita expoziţia de artă plastică a psihologului Daniela Tordoi, care corelează elemente din psihologie cu viziunea sa artistică, într-o manieră originală. Un frumos omagiu va fi adus unui artist buzoian, în cadrul expoziţiei de pictură „In Memoriam Adrian Vlaicu”.

BIAF 2023 prezintă şi o expoziţie de icoane pictate pe sticlă, a actorului Cristi Martin, precum şi o expoziţie de fotografii, ce prezintă ipostaze din cariera regretatului teatrolog de origine buzoiană, George Banu.

Lucrările artistului râmnicean Răzvan Ghiţă, sculpturi în metal, vor fi expuse şi ele la BIAF 2023.

Fotografia vine la BIAF cu o serie de evenimente în premieră absolută la Buzău: expoziţia România 365 Press Photo, ce va prezenta fotografii din ultimul an ale unor fotojurnalişti români de calibru, precum şi expoziţia Aşa văzut-a Zaharia – Improvizaţii într-o lume captivă, ce prezintă arhiva fotografică a artistului moldovean Zaharia Cuşnir şi istoria satelor pe care acesta le-a fotografiat în anii 1950 – 1960, o micro-istorie vizuală, recent descoperită în podul unei case abandonate, la 200 km de Chişinău.

Fotograful buzoian Theodor Tudose va prezenta publicului o selecţie de cadre de fotografie de concert, de la festivaluri şi concerte din România şi va susţine şi un atelier de fotografie de teatru, dedicat pasionaţilor de fotografie şi scenă.

BIAF a pregătit şi o mulţime de evenimente pentru cei mici. Trei zile întregi vor fi dedicate copiilor, în perioada 29-31 august, cu zeci de evenimente vesele şi antrenante, pline de culoare şi bucurie.

Cei care iubesc improvizaţia pot participa la workshop-ul actorului Cristi Martin, care îi va învăţa cum să creeze scene comice din nimic.
La fel ca în fiecare an, BIAF 2023 va include competiţiile oficiale ale celor două festivaluri care i-au dat naştere: Festivalul Internaţional de film BUZZ IFF şi Festivalul Internaţional de Teatru Independent COMIC 7 B, care ajung, anul acesta, la ediţiile cu numărul opt. BUZZ IFF cuprinde o selecţie a celor mai noi şi mai originale producţii cinematografice din Europa şi Israel, ce vor fi jurizate de două jurii internaţionale. Iubitorii de film sunt invitaţi la lungmetraje, scurtmetraje şi documentare cu poveşti inedite. Pentru prima dată, BUZZ IFF include şi o competiţie dedicată filmelor pentru copii.
COMIC 7 B este festivalul internaţional de teatru independent din cadrul BIAF care aduce spectatorilor, an de an, producţii excelente, cu vedete ale scenei şi tineri actori în plină dezvoltare, precum şi, în premieră la Buzău, producţii de teatru internaţionale. În premieră, două dintre spectacole vor fi jucate în aer liber.

Publicul BIAF se va bucura, ca la fiecare ediţie, de prezenţa la Buzău a unei vedete internaţionale de mare calibru, despre care organizatorii vor anunţa mai multe în scurt timp.

Buzău International Arts Festival se încheie pe 17 septembrie, cu un concert extraordinar al trupei Compact, alături de care buzoienii, precum şi toţi participanţii, sunt invitaţi să cânte şi să danseze pe melodiile devenite simbol al rock-ului românesc.

Buzău International Arts Festival este organizat de Asociaţia CulturAll şi Asociaţia Bulevardul Culturii, în parteneriat cu Primăria Municipiului Buzău şi Centrul Cultural şi Educaţional Alexandru Marghiloman şi este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook , Instagram YouTube , TikTok , Twitter .